Data: 2000-04-05 05:19:44
Temat: Re: patelnie i garnki .......
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa Anna Pawlik-Bowman <e...@s...com> wrote:
> Moi Drodzy ,
> Im wiecej sie rozgladam tym mniej wiem .
> Cale moje dotychczasowe zycie gotowalam w garnkach
> emaliowanych a smazylam na zwyklych polskich patelniach ...
> ...ewentualnie pokrytych teflonem .
> A tu w Hameryce sa inne . W zwiazku z tym mam kilka pytan .
> 1. Czy grube, zeliwne, tak tu popularne patelnie maja jakies specjalne
> przeznaczenie ?
Czy na pewno sa zeliwne, a nie zelazne? Zelazne patelnie najlepsze na
omlety. Powinno sie miec przynamniej jedna taka, o idealnie gladkim
dnie, nie uzywana do niczego innego, najwyzej do nalesnikow.
Zeliwo to dobry material na garnki, dobrze sie nagrzewa i dlugo
utrzymuje temperature. Nie uzywac do potraw kwasnych i o deikatnym
smaku. Garnkow zeliwnych tez raczej nie uzywac, gdy trzeba przestregac
dokladnego czasu gotowania, wtedy najlepsze sa garnki miedziane, uzywane
chetnie przez profesjonalnych kucharzy.
> 2. Niektore garnki i patelnie ze stali nierdzewnej maja dno od strony
> zewnetrznej pokryte miedzia .Czemu to sluzy ?
Dobrej jakosci naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej maja dno pokryte
warstwa metalu dobrze przewodacego cieplo, jak miedz lub aluminium.
> 3. Czy w ogole mozna sklasyfikowac, ktore gary sa lepsze do czego
> (emaliowane, ze stali nierdzewnej z grubym dnem, z cienszym dnem,
> zeliwne)
Oczywiscie.
Wladyslaw
|