Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.nask.pl!polnews.pl!not-for-mail
From: "Monisiatko" <M...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: pierogi pieczone
Date: Wed, 28 Nov 2001 11:24:17 +0100
Organization: PolNEWS - http://www.polnews.pl
Lines: 39
Message-ID: <0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: swift.atra.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: swift.atra.com.pl 1006943057 27651 194.181.190.181 (28 Nov 2001 10:24:17
GMT)
X-Complaints-To: h...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 28 Nov 2001 10:24:17 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.116.193.131
X-Original-NNTP-Posting-From: ssegw-1.comarch.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:84422
Ukryj nagłówki
Na czacie obiecalam przepis na pierogi pieczone.
Robie je kilka razy w roku, na swieta i na wieksze okazje. Zawsze mi wychodza.
A przepis jest z grupy sprzed chyba 3 lat, ale .... nie pamietam czyj. Mam
nadzieje, ze nikt nie poczuje się naruszony w swoich prawach autorskich:))))
Ciasto:
22 dkg maki
11 dkg masla
1/4 lyzeczki soli
3 lyzki kwasnej smietany
Posiekac nozem, zagniesc widelcem i czubkami palcow, zawinac w folie, na 30
minut do zamrwazalnika
Nadzienie:
25 dkg pieczraek
garsc suszonych grzybow
1/2 szklanki ryzu ugotowanego
2 lyzki masla
1 jajko
pieprz, sol
Pieczraki posiekac, poddusic na masle (ja daje oliwe:)))), suszone zalac
goraca woda, zostawic na 10 minut, odcedzic, posekac, wrzucic do pieczraek,
dusic.
Grzyby wymieszac z ryzem, jajem i przyprawami.
Ciasto rozwalkowac cienko, wykrawac kolka na pierogi, nalozyc farsz, skleic.
Piec 20 minut w 200 stopniach.
Blachy nie smarowac, po 10 minutach pieczenia posmawrowac rozbeltanym jajkiem.
Smacznego
Swietne do wigilijnego barszczu:)))
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
|