Data: 2001-11-28 10:24:17
Temat: pierogi pieczone
Od: "Monisiatko" <M...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Na czacie obiecalam przepis na pierogi pieczone.
Robie je kilka razy w roku, na swieta i na wieksze okazje. Zawsze mi wychodza.
A przepis jest z grupy sprzed chyba 3 lat, ale .... nie pamietam czyj. Mam
nadzieje, ze nikt nie poczuje się naruszony w swoich prawach autorskich:))))
Ciasto:
22 dkg maki
11 dkg masla
1/4 lyzeczki soli
3 lyzki kwasnej smietany
Posiekac nozem, zagniesc widelcem i czubkami palcow, zawinac w folie, na 30
minut do zamrwazalnika
Nadzienie:
25 dkg pieczraek
garsc suszonych grzybow
1/2 szklanki ryzu ugotowanego
2 lyzki masla
1 jajko
pieprz, sol
Pieczraki posiekac, poddusic na masle (ja daje oliwe:)))), suszone zalac
goraca woda, zostawic na 10 minut, odcedzic, posekac, wrzucic do pieczraek,
dusic.
Grzyby wymieszac z ryzem, jajem i przyprawami.
Ciasto rozwalkowac cienko, wykrawac kolka na pierogi, nalozyc farsz, skleic.
Piec 20 minut w 200 stopniach.
Blachy nie smarowac, po 10 minutach pieczenia posmawrowac rozbeltanym jajkiem.
Smacznego
Swietne do wigilijnego barszczu:)))
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
|