Data: 2001-12-08 17:39:40
Temat: pierogi z soczewicy i grzybow
Od: "Smorfia" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zblizaja sie swieta i tak kombinuje, o by tu zrobic....Znalazlam przepis na
pierogi z soczewica i grzybami. Troche mnie zniecheca to kilkunastogodzinne
moczenie soczewicy, ale czegoz sie nie robi dla idei.:)
--
Pozdrowiam,
Smorfia
****************
Attitude determines your altitude.
Pierogi z nadzieniem z soczewicy i grzybów.
Składniki:
Na ciasto: 35 - 40 dag mąki,
1 jajko,
1 ugotowany ziemniak,
1 łyżka oleju,
sól,
Na nadzienie: 40 dag soczewicy, 1 cebula, 5 dag grzybków suszonych, 2 łyżki
oleju, sól, pieprz.
Przygotować nadzienie:
Soczewicę wypłukać, namoczyć na kilkanaście godzin w wodzie. Napęczniałą
odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości. Odsączyć, utrzeć w
makutrze na pulchną masę. Grzyby namoczyć, ugotować w wodzie, w
której były moczone. Wyjąć z wody i drobno posiekać. Cebulę obrać pokroić w
kostkę, zrumienić na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać soczewicę, grzyby i
razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt
sucha, dodać nieco wywaru z grzybów i dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto:
Do mąki dodać roztarty ugotowany ziemniak, łyżkę oleju, jajo, sól i tyle
wody, aby zagnieść ciasto o dość luźnej konsystencji. Ciasto dobrze wyrobić,
rozwałkować i pokroić w kwadraty lub krążki (rzecz gustu:). Na każdy kwadrat
lub krążek
nakładać porcję nadzienia, zlepiamy ..........i mozna wrzucac do gotujacej
wody.
|