| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-16 12:35:52
Temat: po co wpierw rozgrzewa się olej?Witam grupowiczów
Mam taki śmieszny problem. Otóż może ktoś wie dlaczego przed wrzuceniem na
patelnie np cebulki bądź marchewki lub czegokolwiek, trzeba rozgrzać olej?
Mój chłopak od razu wrzuca warzywka na patelnię jeszcze przed postawieniem
na gaz. Nie daje się przekonac, że tak nie należy robić.
Szukałam w necie informacji na ten temat żeby mu wyraźnie pokazać dowody,
ale nawet google nie pomaga. Pomocy, na słowo mi nie chce wierzyć ;)
Pozdrawiam wszystkich, którzy odpiszą i nie ;)
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-16 12:55:42
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?Użytkownik "rina" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dithjs$8pl$1@news.task.gda.pl...
> Witam grupowiczów
>
> Mam taki śmieszny problem. Otóż może ktoś wie dlaczego przed
> wrzuceniem na
> patelnie np cebulki bądź marchewki lub czegokolwiek, trzeba rozgrzać
> olej?
> Mój chłopak od razu wrzuca warzywka na patelnię jeszcze przed
> postawieniem
> na gaz. Nie daje się przekonac, że tak nie należy robić.
> Szukałam w necie informacji na ten temat żeby mu wyraźnie pokazać
> dowody,
> ale nawet google nie pomaga. Pomocy, na słowo mi nie chce wierzyć ;)
Jesteś przekonana, że robi źle ale nie wiesz dlaczego? o_O
Ania
--
***********e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ***********
******************** www.madej.master.pl ********************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-16 13:03:02
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?Użytkownik "rina" <r...@w...pl> napisał
> Mam taki śmieszny problem. Otóż może ktoś wie dlaczego przed wrzuceniem na
> patelnie np cebulki bądź marchewki lub czegokolwiek, trzeba rozgrzać olej?
To chyba zależy jaki chce się efekt uzyskać?
Jak cebulka ma być zeszklona (podduszona), to wrzucasz ją na 'zimny' tłuszcz
i nie rozgrzewasz patelni na maxa.
Jak zrumieniona (lekko przypalona) to na gorący tłuszcz na większym ogniu.
Ale ja się w sumie nie znam :)
--
Maciek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-16 13:04:54
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?
Le dimanche 16 octobre 2005 ŕ 14:35:52, dans <dithjs$8pl$1@news.task.gda.pl> vous
écriviez :
> Witam grupowiczów
> Mam taki śmieszny problem. Otóż może ktoś wie dlaczego przed wrzuceniem na
> patelnie np cebulki bądź marchewki lub czegokolwiek, trzeba rozgrzać olej?
> Mój chłopak od razu wrzuca warzywka na patelnię jeszcze przed postawieniem
> na gaz. Nie daje się przekonac, że tak nie należy robić.
> Szukałam w necie informacji na ten temat żeby mu wyraźnie pokazać dowody,
> ale nawet google nie pomaga. Pomocy, na słowo mi nie chce wierzyć ;)
jarzyny ktore zanurza sie w zimny olej wchlaniaja o wiele wiecej
tluszczu w trakcie smazenia poniewaz nie tworzy sie ochronna "skorka"
ktora powstaje przy kontakcie powierzchni warzywa z rozgrzanym
tluszczem.
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-16 18:27:56
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?rina <r...@w...pl> napisał(a):
> Witam grupowiczów
>
> Mam taki śmieszny problem. Otóż może ktoś wie dlaczego przed wrzuceniem na
> patelnie np cebulki bądź marchewki lub czegokolwiek, trzeba rozgrzać olej?
> Mój chłopak od razu wrzuca warzywka na patelnię jeszcze przed postawieniem
> na gaz. Nie daje się przekonac, że tak nie należy robić.
> Szukałam w necie informacji na ten temat żeby mu wyraźnie pokazać dowody,
> ale nawet google nie pomaga. Pomocy, na słowo mi nie chce wierzyć ;)
>
> Pozdrawiam wszystkich, którzy odpiszą i nie ;)
>
> Kasia
Mięso się wrzuca na gorący tłuszcz zeby zamknąc pory, żeby podczas dalszej
"obróbki cieplnej" soki z mięsa nie wyciekały i mięso zostało soczyste.
Jeśli robisz rosół to mięso wkładasz do zimnej wody i powoli gotujesz by całe
soki z mięsa przeszły do zupy - bo chodzi by zupa była jak najlepsza; jeśli
robisz sztukę mięsa - to wkładasz mięso do wrzątku, żeby szybko się ścięło na
zewnątrz i trzymało w środku soki.
Z warzywami jest troszkę inaczej i chodzi o ich zdolność wchłaniania tłuszczu.
Spróbuj zrobić frytki wrzucając je na zimny tłuszcz - wchłonią wszystko i się
uduszą zamiast slicznie zrumienić. Wkładanie warzyw na gorący tłuszcz
powoduje,że lepiej się rumienią i nie wchłaniają go w siebie.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-17 06:36:35
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?Witam
ale cebule wrzuca się na zimny tłuszcz kiedy potrzebujemy ja zeszklić tylko.
--
Maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-17 08:43:39
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?turecky <t...@g...skasuj-to.pl> wrote:
> Mięso się wrzuca na gorący tłuszcz zeby zamknąc pory, żeby podczas dalszej
> "obróbki cieplnej" soki z mięsa nie wyciekały i mięso zostało soczyste.
Co do reszty zgoda, ale to akurat bzdura. Żadne "pory" w mięsie się nie
zamykają. Polecam cykl programów 'Kuchenna chemia' na Discovery - ostatnio był
powtarzany. Prowadzący Heston Blumenthal wyjaśnia obrazowo procesy zachodzące
w przygotowywanych potrawach. W odcinku 'Mięso' rozprawił się na samym
początku z mitem zamykających się porów.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-17 08:56:48
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?
> Co do reszty zgoda, ale to akurat bzdura. Żadne "pory" w mięsie się nie
> zamykają. Polecam cykl programów 'Kuchenna chemia' na Discovery - ostatnio
był
> powtarzany. Prowadzący Heston Blumenthal wyjaśnia obrazowo procesy
zachodzące
> w przygotowywanych potrawach. W odcinku 'Mięso' rozprawił się na samym
> początku z mitem zamykających się porów.
a w jakich godzinach i w jakim dniu jest ten program? Z chęcią obejrzę.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-17 09:28:36
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?Basia <b...@o...pl> wrote:
> a w jakich godzinach i w jakim dniu jest ten program? Z chęcią obejrzę.
Najbliższy znalazłem za tydzień, w poniedziałek 24 października - o 6:00 i
6:30, oraz powtórka o 12:00 i 12:30. Akurat będzie odcinek 'Mięso'.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-17 09:33:07
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?
Użytkownik "Maciej Jastrzebski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
wiadomości news:divqs4$v5h$1@news.lublin.pl...
> Basia <b...@o...pl> wrote:
>
>
>
> > a w jakich godzinach i w jakim dniu jest ten program? Z chęcią obejrzę.
>
> Najbliższy znalazłem za tydzień, w poniedziałek 24 października - o 6:00
i
> 6:30, oraz powtórka o 12:00 i 12:30. Akurat będzie odcinek 'Mięso'.
kurcze, ale sobie porę znaleźli... nie dam rady, od 6ej rano to się miotam
po domu szykując rodzinę do pracy/szkoły a potem od 7 do 15 sama waruję w
robocie... szkoda;-(
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |