Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?
Date: Sun, 16 Oct 2005 18:27:56 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <diu63c$9lr$1@inews.gazeta.pl>
References: <dithjs$8pl$1@news.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: gprs8.orange.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1129487276 9915 172.20.26.236 (16 Oct 2005 18:27:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 16 Oct 2005 18:27:56 +0000 (UTC)
X-User: turecky
X-Forwarded-For: 172.20.6.64
X-Remote-IP: gprs8.orange.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250126
Ukryj nagłówki
rina <r...@w...pl> napisał(a):
> Witam grupowiczów
>
> Mam taki śmieszny problem. Otóż może ktoś wie dlaczego przed wrzuceniem na
> patelnie np cebulki bądź marchewki lub czegokolwiek, trzeba rozgrzać olej?
> Mój chłopak od razu wrzuca warzywka na patelnię jeszcze przed postawieniem
> na gaz. Nie daje się przekonac, że tak nie należy robić.
> Szukałam w necie informacji na ten temat żeby mu wyraźnie pokazać dowody,
> ale nawet google nie pomaga. Pomocy, na słowo mi nie chce wierzyć ;)
>
> Pozdrawiam wszystkich, którzy odpiszą i nie ;)
>
> Kasia
Mięso się wrzuca na gorący tłuszcz zeby zamknąc pory, żeby podczas dalszej
"obróbki cieplnej" soki z mięsa nie wyciekały i mięso zostało soczyste.
Jeśli robisz rosół to mięso wkładasz do zimnej wody i powoli gotujesz by całe
soki z mięsa przeszły do zupy - bo chodzi by zupa była jak najlepsza; jeśli
robisz sztukę mięsa - to wkładasz mięso do wrzątku, żeby szybko się ścięło na
zewnątrz i trzymało w środku soki.
Z warzywami jest troszkę inaczej i chodzi o ich zdolność wchłaniania tłuszczu.
Spróbuj zrobić frytki wrzucając je na zimny tłuszcz - wchłonią wszystko i się
uduszą zamiast slicznie zrumienić. Wkładanie warzyw na gorący tłuszcz
powoduje,że lepiej się rumienią i nie wchłaniają go w siebie.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|