Data: 2005-10-18 13:32:16
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?
Od: "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl> napisał(a):
> wiór, to woda z niego wyciekała. A smażyć na dużym ogniu oczywiście należy,
> tyle że nie spowodu rzekomego zamykania porów. I owszem, chodzi o zrobienie
> dobrze wysmażonej 'skórki', ale li tylko ze względów smakowych, gdyż owa
> 'skórka' jest po prostu nieszczelna.
Czyli chcesz powiedzieć, że temperatura smażenia mięsa nie ma wcale wpływu na
jego wilgotność ?
Ja tam będę uparty: więcej wody pozostanie w mięsie, jeśli od razu zetknie się
ono z gorącym tłuszczem, jeśli wrzucimy na wrzącą wodę. Zetnie się wierzchnia
warstwa białka chroniąc wodę w środku i co ważne! temperatura w środku mięsa
obsmażonego jest niższa.
Czemu każą duże ptaki wkłądać najpierw do bardzo gorącego piekarnika, a potem
zmniejszyć temperaturę ?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|