Data: 2005-10-16 18:27:56
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?
Od: "turecky " <t...@g...SKASUJ-TO.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
rina <r...@w...pl> napisał(a):
> Witam grupowiczów
>
> Mam taki śmieszny problem. Otóż może ktoś wie dlaczego przed wrzuceniem na
> patelnie np cebulki bądź marchewki lub czegokolwiek, trzeba rozgrzać olej?
> Mój chłopak od razu wrzuca warzywka na patelnię jeszcze przed postawieniem
> na gaz. Nie daje się przekonac, że tak nie należy robić.
> Szukałam w necie informacji na ten temat żeby mu wyraźnie pokazać dowody,
> ale nawet google nie pomaga. Pomocy, na słowo mi nie chce wierzyć ;)
>
> Pozdrawiam wszystkich, którzy odpiszą i nie ;)
>
> Kasia
Mięso się wrzuca na gorący tłuszcz zeby zamknąc pory, żeby podczas dalszej
"obróbki cieplnej" soki z mięsa nie wyciekały i mięso zostało soczyste.
Jeśli robisz rosół to mięso wkładasz do zimnej wody i powoli gotujesz by całe
soki z mięsa przeszły do zupy - bo chodzi by zupa była jak najlepsza; jeśli
robisz sztukę mięsa - to wkładasz mięso do wrzątku, żeby szybko się ścięło na
zewnątrz i trzymało w środku soki.
Z warzywami jest troszkę inaczej i chodzi o ich zdolność wchłaniania tłuszczu.
Spróbuj zrobić frytki wrzucając je na zimny tłuszcz - wchłonią wszystko i się
uduszą zamiast slicznie zrumienić. Wkładanie warzyw na gorący tłuszcz
powoduje,że lepiej się rumienią i nie wchłaniają go w siebie.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|