Data: 2005-10-17 08:43:39
Temat: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
turecky <t...@g...skasuj-to.pl> wrote:
> Mięso się wrzuca na gorący tłuszcz zeby zamknąc pory, żeby podczas dalszej
> "obróbki cieplnej" soki z mięsa nie wyciekały i mięso zostało soczyste.
Co do reszty zgoda, ale to akurat bzdura. Żadne "pory" w mięsie się nie
zamykają. Polecam cykl programów 'Kuchenna chemia' na Discovery - ostatnio był
powtarzany. Prowadzący Heston Blumenthal wyjaśnia obrazowo procesy zachodzące
w przygotowywanych potrawach. W odcinku 'Mięso' rozprawił się na samym
początku z mitem zamykających się porów.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
|