Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ews.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-f
or-mail
From: "jar" <j...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: podziele się przepisem plus pytanie...dlugawe
Date: Sat, 6 Dec 2003 00:39:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <bqr4si$7e9$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pd222.lukow.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1070667476 7625 217.96.143.222 (5 Dec 2003 23:37:56
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Dec 2003 23:37:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182106
Ukryj nagłówki
Robie sobie tqakie jedzonko chinskie:
ryz smazony z .......
wersja1
Podsmazam na oleju troche cebulki dodaje jakies miesko i smaze jakis
czas.Dodaje mieszanke warzyw mrozone lekko osolone.W miedzyczasie robie
takie cos: sos sojowy+wycisniety zabek czosnku+pieprz mielony+papryka ostra
lub np.przyprawa 5 smakow.Jak juz warzywa sa w miare rozmrozone z tym
mieskiem wlewam ta miksture jakis czas smaze calyczas mieszajac i dodaje
torebke ugotowanego ryzu,oczywiuscie bez torebki:),jakis czas jeszcze smaze
i......jest pycha.
wersja2
Pokrojone miesko zalewam marynata: sos sojowy, czosnek wycisniety,duzo
papryki lub chili + pieprz.Miesko sie marynuje pare godzin poczym
odcedzam,odciskam zeby sosu bylo w nim jak najmniej.Pozostala marynate
oczytwiscie nie wyrzucam.Smaze miesko a raczej dusze bo w tym stanie puszcza
tyle soku ze sie smazyc nie da.W miedzy czasie na odrobinie oleju smaze
warzywa mrozona mieszanka jak wyzej.Gdy sie rozmroza dodaje pozostala czesc
marynaty i chwile smaze.W drugim naczyniu calyczas dusi sie miesko.Do warzyw
dodaje ugotowany ryz i smaze z warzywami.Na koniec dodaje miesko wraz z
calym rzadkim sosem w ktorym sie dusilo.Chwile smaze wszystko razem i jest
super.
teraz pytania
Ccialbym zrobic danie w ktorym ryz ugotowany podaje oddzielnie.Chodzi o to
zeby do warzyw,mieska i marynaty dodac cos zeby wyszlo takie zwykle chinskie
danie z baru.Ze smakiem nie mam problemow,chodzi mi o konsystencje tzn .zeby
wyszlo miesko z warzywami w takim lekko rzadkim sosie.Z zamarynowanego miesa
i warzyw jest duzo soku i cos trzeba by dobrawic zagescic.Jak ktos wie jak
postawic kropke nad i to czekam na porady i z gory dzieki.Wiem ze cos trzeba
moze maka,moze troche jakis bulion ale jak ktos ma doswiadczenie to jest
najlepiej.
Licze na szybka odpowiedz bo mam jutro dzis gosci i chcialbym ich
poczestowac chinolkiem ale nie ze smazonym ryzem.
pozdrawiam
Jarek
|