Data: 2003-12-05 23:39:11
Temat: podziele się przepisem plus pytanie...dlugawe
Od: "jar" <j...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Robie sobie tqakie jedzonko chinskie:
ryz smazony z .......
wersja1
Podsmazam na oleju troche cebulki dodaje jakies miesko i smaze jakis
czas.Dodaje mieszanke warzyw mrozone lekko osolone.W miedzyczasie robie
takie cos: sos sojowy+wycisniety zabek czosnku+pieprz mielony+papryka ostra
lub np.przyprawa 5 smakow.Jak juz warzywa sa w miare rozmrozone z tym
mieskiem wlewam ta miksture jakis czas smaze calyczas mieszajac i dodaje
torebke ugotowanego ryzu,oczywiuscie bez torebki:),jakis czas jeszcze smaze
i......jest pycha.
wersja2
Pokrojone miesko zalewam marynata: sos sojowy, czosnek wycisniety,duzo
papryki lub chili + pieprz.Miesko sie marynuje pare godzin poczym
odcedzam,odciskam zeby sosu bylo w nim jak najmniej.Pozostala marynate
oczytwiscie nie wyrzucam.Smaze miesko a raczej dusze bo w tym stanie puszcza
tyle soku ze sie smazyc nie da.W miedzy czasie na odrobinie oleju smaze
warzywa mrozona mieszanka jak wyzej.Gdy sie rozmroza dodaje pozostala czesc
marynaty i chwile smaze.W drugim naczyniu calyczas dusi sie miesko.Do warzyw
dodaje ugotowany ryz i smaze z warzywami.Na koniec dodaje miesko wraz z
calym rzadkim sosem w ktorym sie dusilo.Chwile smaze wszystko razem i jest
super.
teraz pytania
Ccialbym zrobic danie w ktorym ryz ugotowany podaje oddzielnie.Chodzi o to
zeby do warzyw,mieska i marynaty dodac cos zeby wyszlo takie zwykle chinskie
danie z baru.Ze smakiem nie mam problemow,chodzi mi o konsystencje tzn .zeby
wyszlo miesko z warzywami w takim lekko rzadkim sosie.Z zamarynowanego miesa
i warzyw jest duzo soku i cos trzeba by dobrawic zagescic.Jak ktos wie jak
postawic kropke nad i to czekam na porady i z gory dzieki.Wiem ze cos trzeba
moze maka,moze troche jakis bulion ale jak ktos ma doswiadczenie to jest
najlepiej.
Licze na szybka odpowiedz bo mam jutro dzis gosci i chcialbym ich
poczestowac chinolkiem ale nie ze smazonym ryzem.
pozdrawiam
Jarek
|