Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "domańczak" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: polevka bramborova
Date: Fri, 25 Jan 2002 15:50:47 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 28
Sender: d...@p...onet.pl@as1-6.pila.dialup.inetia.pl
Message-ID: <a2rra7$m0s$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: as1-6.pila.dialup.inetia.pl
X-Trace: news.onet.pl 1011970183 22556 62.148.77.134 (25 Jan 2002 14:49:43 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 Jan 2002 14:49:43 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93470
Ukryj nagłówki
Myślę, ze to jest dobry pomysł na ostatnie dni miesiąca...
Zupa ziemniaczana z kwasną śmietana - polevka bramborova (czeskie)
50 dkg ziemniaków, 6 dkg masła, 3 dkg mąki, 1/8 l kwasnej smietany, żółtko,
łyżka drobno posiekanej cebuli, nać pietruszki, sól, pieprz do smaku
(ewentualnie pół łyżeczki kminku)
1. Obrane, wypłukane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki zalać gorącą
osoloną wodą (1,25 l) i gotowac do miękkości.
2. Z mąki, masła i cebuli zrobić zasmażkę, rozprowadzić wystudzonym wywarem
z ziemniaków i zagotowac mieszając, aby nie powstały grudki.
3. Wlac do zupy i jeszcze raz zagotować.
4. Zestawić z ognia i podprawić śmietaną wymieszaną z rozbełtanym jajkiem.
5. Podawać posypaną łyżką posiekanej naci pietruszki.
Przepis jest wypróbowany, aczkolwiek ja nie dałam kminku i pietruszki, tylko
koperek. Zupa, co ważne, została bardzo pozytywnie oceniona przez męża, choć
smutno mu było, gdy się dowiedział, że jest bezmięsna... Trochę ziemniaków z
zupy zjadł tez trochę mój 13 miesięczny synek.
Pozdrawiam i idę coś skombinowac na obiad, bo mąż w drzwiach :)))
Ania wałczanka
|