Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pomidorowy przecier - pasteryzacja

Grupy

Szukaj w grupach

 

pomidorowy przecier - pasteryzacja

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-09 19:42:01

Temat: pomidorowy przecier - pasteryzacja
Od: "FoKuS" <p...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


przepuscilem pomidory przez sokowirowke
wyszedl piekny soko-przecier nastepnie do sloikow i pasteryzowalem 40 minut

no i po kilku dniach zaczely syczec i sie skwasily i poszly do WC


jak zrobic i przechowac taki przecier na dluzej w sloikach ?
moze sol trzeba dodac albo najpierw gotowac ten przecier jeszcze przed
wlaniem w sloiki ?


pomocy nastepne kilogramy pomidorow czekaja na przerob


FoKuS


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-10 06:41:08

Temat: Re: pomidorowy przecier - pasteryzacja
Od: "Megi" <g...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja kroję pomidory na drobno i gotuję w garczku aż się :"rozwalą", następnie
przecieram je przez druszlak
Później spowrotem do garczka i zagotowują, takie gorące przelewam do
słoików, słoiki ukłądam do góry nogami przykrywam ręcznikiem, i czekam aż
wystygną.
Trochę pracy ale zawsze się mi udają,


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-10 19:08:14

Temat: Re: pomidorowy przecier - pasteryzacja
Od: "Kris" <k...@n...plusnet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "FoKuS" <p...@a...pl> napisał w wiadomości
news:43496cc9$0$5422$f69f905@mamut2.aster.pl...
>
> przepuscilem pomidory przez sokowirowke
> wyszedl piekny soko-przecier nastepnie do sloikow i pasteryzowalem 40
> minut
>
> no i po kilku dniach zaczely syczec i sie skwasily i poszly do WC
>
>
> jak zrobic i przechowac taki przecier na dluzej w sloikach ?
> moze sol trzeba dodac albo najpierw gotowac ten przecier jeszcze przed
> wlaniem w sloiki ?
>
>
> pomocy nastepne kilogramy pomidorow czekaja na przerob
>
>
> FoKuS

Dokładnie- musisz go najpierw zagotować, żeby wybić bakerie w nim zawarte..

Kris


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-10 23:26:40

Temat: Re: pomidorowy przecier - pasteryzacja
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Megi wrote:
> Ja kroję pomidory na drobno i gotuję w garczku aż się :"rozwalą",
> następnie przecieram je przez druszlak
===
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=11623

Nie czepiam się!, ale takie słowo po prostu nie istnieje w naszym języku.
Warto wiedzieć, czym się cedzi...

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-10 23:38:44

Temat: Re: pomidorowy przecier - pasteryzacja
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kris wrote:

> Dokładnie- musisz go najpierw zagotować, żeby wybić bakerie w nim
> zawarte..
===
Bruuuum...

Nie chcę być niegrzeczny, ale to, co napisałaś, to brednie.

Pomidory, aby przeistoczyły się w coś na kształt koncentratu., należy po
prostu *długo* gotować.
Potem są dwie szkoły:
- piesków francuskich - która mówi, że trzeba całość przetrzeć przez sito,
i
- polskich praktyków - która mówi, że trzeba zmiksować całość w tzw.
"blenderze".

Ja preferuję tą drugą. Oszczędność czasu, wysiłu i samej substancji
materiału. Efekt dla nie-supersmakosza - nie do odróżnienia (pestki
pomidorów nie są ani gorzkie, ani kwaśne).

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-10-11 04:31:22

Temat: Re: pomidorowy przecier - pasteryzacja [OT]
Od: "Atunia " <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

waldek <x...@o...pl> napisał(a):

> Ja preferuję tą drugą. Oszczędność czasu, wysiłu i samej substancji

Czepiam się!
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=61549
Warto wiedzieć co się preferuje ;-P
(BP,PPNMSP)

Pozdrawiam
Atunia

PS. A swoją drogą, to "druszlaki" i "brytwanny" od lat mają się nieźle...
Niemczyzna u nas widocznie źle się przyjmuje ;-)


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-11 11:16:52

Temat: Re: pomidorowy przecier - pasteryzacja
Od: "@nn" <ann@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dietda$j6r$1@inews.gazeta.pl...
> Megi wrote:
>> Ja kroję pomidory na drobno i gotuję w garczku aż się :"rozwalą",
^^^^^^^^^^
>> następnie przecieram je przez druszlak
> ===
> http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=11623
>
> Nie czepiam się!, ale takie słowo po prostu nie istnieje w naszym
> języku.
> Warto wiedzieć, czym się cedzi...
>

Dołączę się:))
Słowo "garczek" tez nie istnieje http://tinyurl.com/dohzm. Warto
widzieć w czym sie gotuje... ;PP
Ania
--
~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~
*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*
"Kobiety umieją udawać orgazmy. Za to mężczyźni potrafią udawać całe
związki." S. Stone


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-10-11 15:16:10

Temat: Re: pomidorowy przecier - pasteryzacja
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

@nn napisał(a):
[...]
> Dołączę się:))
> Słowo "garczek" tez nie istnieje http://tinyurl.com/dohzm. Warto
> widzieć w czym sie gotuje... ;PP

Ale jednak w czymś gotuje:
http://so.pwn.pl/slowo.php?co=garnczek
tyle, że o tym nie wie.
;-)
Swoją drogą to n jest martwe w niektórych rejonach PL.
:-(
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-10-11 23:02:54

Temat: Re: pomidorowy przecier - pasteryzacja [OT]
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Atunia wrote:
> waldek <x...@o...pl> napisał(a):
>
>> Ja preferuję tą drugą.

> Czepiam się!
===
I słusznie. :-(

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co to za grzyby?
[p] jajecznica "wakacyjne echa"
jaka czekolada na polewe?
Chleb domowy
powidła i cukier???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »