From: Krysia Thompson <k...@f...unn.ac.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: prawie golabki/intro
Date: Wed, 06 Dec 2000 00:06:25 +0000
Reply-To: k...@f...unn.ac.uk
Message-ID: <0...@4...com>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
NNTP-Posting-Host: news3
Lines: 46
X-Authenticated-User: 4074246
X-Comments: This message was posted through Newsfeeds.com
X-Comments2: IMPORTANT: Newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Comments3: IMPORTANT: Under NO circumstances will postings containing illegal or
copyrighted material through this service be tolerated!!
X-Report: Please report illegal or inappropriate use to <a...@n...com> You may
also use our online abuse reporting from:
http://www.newsfeeds.com/abuseform.htm
X-Abuse-Info: Please be sure to forward a copy of ALL headers, INCLUDING the body (DO
NOT SEND ATTACHMENTS)
Organization: Newsfeeds.com http://www.newsfeeds.com 73,000+ UNCENSORED Newsgroups.
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!lublin.pl!news.nask.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!ne
ws-xfer.siscom.net!telocity-west!TELOCITY!feed-out.newsfeeds.com!newsfeeds.com!
feed.newsfeeds.com!newsfeeds.com!earthquake.efnet.com!efnet.com!local-out.newsf
eeds.com!newsfeeds.com!news4.newsfeeds.com!newsfeeds.com!n3!anonymous!127.0.0.1
!n3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:38350
Ukryj nagłówki
Witam Was,
wlasciwie to powinam sie przedstawic, na razie czytam, cos tam
dopisalam do kogos i na tym koniec. A tak nie wypada. Wiec, zeby
blad naprawic...jestem Krysia, znana rowniez jako Zosia (reaguje
na oba imiona, jak rowniez na rozne tubylcze znieksztalcenia...).
Od 21 lat (o rany!) mieszkam w Anglii a jestem rodowita
wroclawianka. Maz tutejszyl, dzieci mniej wiecej obujezyczne.
Gotuje po tutejszemu i po naszemu, czyli w Swieta mam straszna
ilosc roboty (moj ukochany maz uwielbia: barszcz, bigos,rudkie
pierogi...)
Dalej naprawiajac bledy etykiety proponuje danie jak golabki.
Poszatkowac kapuche, ulozyc warstwe jej na dnie duzego gara, w
ktorym jest moze z centymetr - dwa wody.
Przygotowac farsz golabkowy, co u mnie jest rowniez synonimem
hamburgerow i galeczek, czyli wrzucam do maszyny pol cebuli, tyle
czosnku, na ile mam fantazji, buleczke, a z braku jej oze byc i
kromka duza chleba, kminku z lyzeczke, rozne ziola i przyprawy,
co mi pod reke wpadna (jestem niewybredna...), zmiksuje to,
dorzucam 1/2 kg mielonego (wieprz.). Nie lubie zabawy rekami,
wiec moje galeczki sa formowane 2 lyzeczkami od herbaty... Klade
warstwe tych kuleczek (bezksztaltnych) na kapuche, powtarzam
warstwy ze 3 - 4 razy, az wyjda skladniki, dosypuje troche
roznych uszlachetniaczy potraw, np, fix do gulaszu albo cos
podobnego. Czasem przesypuje warstwy vegeta, ale nie za duzo.
Mozna wrzucic pokrojone pomidory/z puszki...
Przykryc gar i niech sie to dusi. Galeczki dusza sie troche na
parze
Wychodzi calkiem niezla rzecz, bardzo delikatna - takie
zmasakrowane golabki i wcale duzo czasu nie zabiera
no i zrobilam sie glodna..
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
|