Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.ipartners.pl!no
t-for-mail
From: "Kot Behemot" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: problem z wokiem (dlugawe)
Date: Sat, 24 May 2003 17:42:27 +0200
Organization: Internet Partners
Lines: 34
Message-ID: <bao2jb$1627$1@news2.ipartners.pl>
Reply-To: "Kot Behemot" <k...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: dlp-gtc-as2-as73.ipartners.pl
X-Trace: news2.ipartners.pl 1053789611 38983 217.8.172.74 (24 May 2003 15:20:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 24 May 2003 15:20:11 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:157541
Ukryj nagłówki
Witam,
Dzis nareszcie sie zmoblizowalem i postanowilem uzyc po raz pierwszy wok
zakupiony w Ikea ok. 5 lat temu. Do pichcenia niestety nie doszlo, bo mam
dwa problemy. Wedlug instrukcji, przed uzyciem urzadzenie to trzeba
najpierw natluscic olejem i podgrzewac az ... I tu jest wlasnie problem No.
1, poniewaz w instrukcji oryginalnej w kilkunastu jezykach jest napisane
(sprawdzilem 4), ze "podgrzewac az olej PRZESTANIE dymic," w polskim
tlumaczeniu natomiast kaza podgrzewac az olej ZACZNIE dymic, co wydaje sie
jakby bardziej logiczne. Majac jednak dlugoletnie przykre doswiadczenia z
polska dokladnoscia, zawierzylem "cudzym" i nie wiem czy tym razem nie
zrobilem glupoty, bo w pewnym momencie olej owszem przestal dymic ale na
dnie woka pojawila sie paskudna brazowa plama spalonego oleju. I teraz nie
wiem czy czy woki po prostu tak juz maja czy jednak trzeba bylo stosowac sie
do "polskiej" instrukcji . Podejrzewam, ze wielu moge rozbawic swoimi
watpliwosciami, ale nie mam zadnego doswiadczenia z taka patelnia, a nawet
nigdy jej nie widzialem w rzeczywistosci, tzn. w kuchni.
Problem 2. Wedlug instrukcji, wok jest zrobiony ze stali "nie nierdzewnej"
(rdzewnej?). Jednak gdy po calej tej "spalonej" operacji wycieralem go
papierowym recznikiem zeby usunac nadmiar oleju, recznik zrobil sie caly
czarny. Poza tym patelnia ta jest lekka i ma specyficzny zapach. To
wszystko kaze mi podejrzewac, ze nie jest to zadna stal tylko aluminium,
ktory nie jest chyba najlepszym metalem do naczyn. Ale z drugiej strony czy
jest to mozliwe, zeby IKEA, ktora ma jakas tam swoja renome, sprzedawala az
takie badziewie?
Bardzo prosze o szybka pomoc, bo jestem bardzo glodny i boje sie, ze
wszystko co dzisiaj nakupilem do tego nieszesnego woka zmarnuje :-). Z gory
dziekuje.
Kot Behemot
|