« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-01-04 14:48:22
Temat: przemiał ziarnaChyba tak to sie nazywa :-)
w kilku przpisach na chleb znalazlem takie sformolowania "zemlec 300g
ziarna" czy "potrzebne dobre uzadzenie mielace" itp. Generalnie chodzi mi o
zrobienie maki z ziaren zboza metoda domowa.
Jak to zrobic czy tez w co sie zaoptarzec? Przegooglalem grupe ale nic nie
znalazlem. Jezeli bylo prosze o jakies namiary i nie zawracam glowy.
Dla scislosci mam w przepisie "pelnoziarnista make owsiana grubo zmieloną" i
musze to jakos uzyskac a mam juz owies.
musta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-01-04 18:17:26
Temat: Re: przemiał ziarnamusta <m...@p...onet.pl> napisał(a):
> Dla scislosci mam w przepisie "pelnoziarnista make owsiana grubo zmieloną" i
> musze to jakos uzyskac a mam juz owies.
Ja tam bym doradziła Thermomixa, ale pewnie zaraz kamienie w moją stronę
polecą ;-)
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-01-04 18:37:41
Temat: Re: przemiał ziarnaProponuję użyć żarnowego (można regulować
grubość mielenia) młynka do kawy Zelmera.
Niełatwo go spotkać w sklepach ale bywa.
Cena coś ok.100zł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-01-05 06:31:42
Temat: Re: przemiał ziarna
Użytkownik "Atunia " <a...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dph3fm$k7k$1@inews.gazeta.pl...
> musta <m...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>
> > Dla scislosci mam w przepisie "pelnoziarnista make owsiana grubo
zmieloną" i
> > musze to jakos uzyskac a mam juz owies.
>
> Ja tam bym doradziła Thermomixa, ale pewnie zaraz kamienie w moją stronę
> polecą ;-)
>
masz już tarczę z dykty?
:-))
Co do mielenia zbóż, to we wspomnianej w wątku o maszynce do makaronu
galerii kuchennej można kupić ręczne ustrojstwo do produkcji domowej maki i
płatków zbożowych.
Jeśli to urządzenie jest tak solidne jak maszynki do makaronu to powinno
się sprawdzić.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-01-05 08:02:14
Temat: Re: przemiał ziarnaBasia <b...@o...pl> napisał(a):
> > Ja tam bym doradziła Thermomixa, ale pewnie zaraz kamienie w moją stronę
> > polecą ;-)
> >
>
> masz już tarczę z dykty?
Nie, mam cichą nadzieję, że kobiety w ciąży i w okularach to może jednak nie
ruszą ;) A doradzałam z czystej przekory i trochę na zasadzie takiej - może
ktoś sprawdzi, wydaje się to sensowne - po zmieleniu można od razu wyrobić
ciasto, ciut zabawy z wydłubaniem będzie jedynie. Tylko że w przepisach
thermomixowych widzę, że owszem, zmielić ziarno i oprócz tego dosypać mąki
razowej, ciekawe czemu...
> Co do mielenia zbóż, to we wspomnianej w wątku o maszynce do makaronu
> galerii kuchennej można kupić ręczne ustrojstwo do produkcji domowej maki i
> płatków zbożowych.
> Jeśli to urządzenie jest tak solidne jak maszynki do makaronu to powinno
> się sprawdzić.
Uprzedziłaś mnie :) To miał być następny punkt, który dziś miałam dopisać :).
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-01-06 12:24:21
Temat: Re: przemiał ziarnamusta napisał(a):
> Chyba tak to sie nazywa :-)
>
> w kilku przpisach na chleb znalazlem takie sformolowania "zemlec 300g
> ziarna" czy "potrzebne dobre uzadzenie mielace" itp. Generalnie chodzi
> mi o zrobienie maki z ziaren zboza metoda domowa.
>
> Jak to zrobic czy tez w co sie zaoptarzec? Przegooglalem grupe ale nic
> nie znalazlem. Jezeli bylo prosze o jakies namiary i nie zawracam glowy.
>
> Dla scislosci mam w przepisie "pelnoziarnista make owsiana grubo
> zmieloną" i musze to jakos uzyskac a mam juz owies.
Znajomek uzywal do tego zarnowego mlynka do kawy. Co prawda robil
jednorazowo nie za wiele tej maki, ale chleba nie piecze sie za duzo
jednorazowo...
Maciek
--
Redakcja CD-Action / Sukiennice 6 (3 piętro)
50-107 Wrocław / www.cdaction.com.pl
tel. (071) 343-61-67 w. 108, faks (071) 341-99-11
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |