Data: 2004-05-25 08:48:50
Temat: [przepis] Ryz po persku, bylo Re: Ciecierzyca
Od: "nann " <n...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
FeLicja (insearch4myselfNOSPAM@hotmail_NO.comMENT) napisał(a):
> A konkretnie co robisz z ciecierzycy? Ja robie hummus, zupe z
> kapusta i pomidorami oraz kotlety z ciecierzyca i kukurydza.
>
Ryz po persku
SOS
duzy baklazan
ciecierzyca (ok 1 szklanki, lub 1 puszka)
pomidory( puszka lub 4-5 sztuk)
czosnek
Baklazany obrac, pokroic w plasterki, osolic odstawic na 20 min. Nastepnie
skropic oliwa i upiec w piekarniku ( 20 min 180 stopni)
W szybkowarze udusic baklazany, ciecierzyce ( ugotowana lub z puszki),
pomidory (swieze lub puszka), dodac 3-4 zeby czosnku, przyprawic, sola,
pieprzem, sladka papryka (w oryginale jest jeszcze jakas dziwna zolta
przyprawa, ktorej nazwy nie pomne) i co kto lubi...przepis bardzo otwarty na
nowe eksperymenta :)
Ew. mozna dolozyc miecho pokrojone w kostke ok 2x2 cm (piersnik z drobiu,
wieprzowina, baranina)
RYZ po persku
W oryginale ryz perski, w Polce raczej niedostepny, przynajmnie ja nie
spotkalam, ale moze w jakims sklepiku ze specjalami arabsko-perskimi
Ale rownie dobrze spisuje sie rzy dlugoziarnisty, Basmati, gotowalam juz
takze w ten spoob ryz ciemny
Ryz namoczyc w zimnej wodzie z duuuuza iloscia soli (tak na porcje dla 6
osob 1 kg ryzu i plaska dlon soli)
wyplukac, wrzucic do osolonego wrzatku (ponownie duuuzo soli), zagotowac,
krotko pogotowac 2-3 minuty
wyplukac pod bierzaca woda
W garnku w ktorym sie ryz gotowal rozpuscic ok 0,5 szkl oliwy i 0,5 kostki
masla, na rozgrzany tluszcz wyrzucic ryz. W ryzu zrobic dziury, takie 2-3
kominy, coby para uciekala. Pokrywke uszczelnic scierka kuchenna i przykryc.
Ryz powinien sie parowac ok 1,5- 2 godzin na malenkim ogniu. Na dnie robi
sie chrupiaca pyszniutka skorupka.
Przepis jest oryginalny od mojego znajomego Persa (dzisiejszy Iran),
pozdroofka dla Ahmada :)
pozdr.nann
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|