Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "AP" <c...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: pycha ze szczupaka (może być i inna ryba)
Lines: 35
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <Q%gI4.54215$a01.1165844@news.tpnet.pl>
Date: Mon, 10 Apr 2000 09:18:40 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.116.92.73
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 955358320 195.116.92.73 (Mon, 10 Apr 2000 11:18:40 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 10 Apr 2000 11:18:40 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26538
Ukryj nagłówki
Jak ktoś miałby ochotę wypróbować przygotowaniea ryby w inny sposób, to
podaję fajowy przepis.
Szczupak z sosem chrzanowym (ja wypróbowałam to w wersji z łososiem i
pstrągiem - pstrąg wyszedł trochę gorzej).
Składniki:
1 szczupak (ok. 1 kg),
3 łyżki startego chrzanu,
4 łyżki masła,
1 łyżeczka mąki,
sok z 1 cytryny,
200 ml gęstej śmietany,
sól, pieprz, cukier, 3-4 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Szczupaka wypatroszyć, oczyścić z łusek ostrym nożem, ścinając je do
białej skórki, opłukać i osuszyć. Rybę natrzeć solą i odstawić w chłodne
miejsce na ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200oC.
2. Rybę pokroić w dzwonka, głowę i ogon zachować. Naczynie żaroodporne
natłuścić, ułożyć w nim dzwonka ryby, nadając jej pierwotny kształt,
oprószyć pieprzem. Rybę polać 3 łyżkami roztopionego masła, wstawić do
piekarnika i piec ok. 30 minut, co jakiś czas polewając masłem i 2 łyżkami
soku cytrynowego.
3. Z 1 łyżki masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, dodać 3-4 łyżki
zimnej wody i chrzan. Sos zagotować, następnie dodać śmietanę i 2 łyżki
soku
z cytryny, doprawić do smaku solą i cukrem. Sosem polać rybę i piec
jeszcze
ok. 15 minut.
Życzę smacznego i oblizanych palców
Agnieszka
|