Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!brown.gdansk.sprint.pl!not-for-mail
From: "rafal.lena" <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: pychotka z twarogu
Date: Tue, 15 Jun 2004 22:50:54 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <4...@b...gdansk.sprint.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.101.28
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1087332847 28273 213.25.101.28 (15 Jun 2004 20:54:07
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 15 Jun 2004 20:54:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Original-NNTP-Posting-Host: wan-hq.netglob.com.pl
X-Original-Trace: 16 Jun 2004 00:58:47 +0200, wan-hq.netglob.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204793
Ukryj nagłówki
Witam,
Jako żem nowa na tej grupie, to chciałabym z wami podzielić się przepisem na
coś pysznego, a nie tylko podpatrywać i zgapiać.
Ciasteczka z twarogu- genialne dla dzieci i nie tylko:
1klinek, 1kostkę margaryny lub masła, 2 żółtka - ugnieść, dodać mąki aby
ciasto odchodziło od rąk ale żeby było elastyczne, wstawić do lodówki na 20
min.
W międzyczasie 2 białka + szklanka cukru ubić na sztywną pianę.
Ciasto ( po kawałku) rozwałkować w formie cienkiego prostokąta (lepiej robić
mniejsze prostokąty -ciastka będą ładniejsze), posmarować ubitą pianą ( nie
smarować grubo, bo będzie wyciekało ) Zwinąć w roladę i nożem przecinać w
odstępach 1,5 cm.
Układać na posmarowanej cieniutko blasze krążki i piec w piekarniku aż
nabiorą złotego, rudego kolorku. Ja wstawiam do lekko rozgrzanego
piekarnika. Po wyjęciu muszą ostygnąć bo będą lekko mokre w środku ale
wyschną jak ostygną.
Mnie zrobienie tych ciastek zajmuje jakieś 45 min z upieczeniem włącznie (
no, niecałą godzinkę). Z tych proporcji, co podałam wychodzi gdzieś 3 takie
większe talerze ciasteczek.
Muszę dodać, że moi znajomi mnie zawsze na wszystkie imprezki proszą o te
ciacha. Są również rewelacyjne dla dzieciaków, bo wogóle nie czuć twarogu.
Pozdrawiam i życzę smacznego Lena
|