Data: 2005-08-10 17:30:46
Temat: pyszna salatka na przetwory
Od: "ruua" <t...@i...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ja sie nia zajadam od lat:) do tej pory robila mama, w tym roku chyba sama
zadebiutuje, bo mi jej ciagle malo:))) POLECAM.
Składniki:
4 kg surowych ogórków
0,5 kg marchwi
pęczek pietruszki z natką
0,5 kg cebuli
1 główka czosnku
0,5 kg selera
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju sojowego
0,5 szklanki cukru
12 łyżeczek soli
Przepis:
Ogórki i cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki, posypujemy całą
solą z przepisu i mieszamy. Pietruszkę (korzeń), marchew i seler ścieramy na
grubych oczkach. Natkę pietruszki siekamy. Czosnek wysiskamy. Łączymy
wszystkie warzywa, dodajemy do nich ocet, olej i przyprawiamy. Mieszamy
dokładnie i napełniamy słoiki. Następnie pasteryzujemy tj. wkładamy słoiki
do dużego garnka wypełnionego zimną wodą (woda musi sięgać do 3/4 wysokości
słoika). Od zagotowania się wody trzymamy w niej słoiki przez 15 min. pod
przykryciem.
Wskazówki i uwagi:
wychodzi 16 słoików o pojemności 0,45 litra. słowiki powinny być wcześniej
wyparzone wrzątkiem.
|