From: ":::wojmat:::" <w...@g...NOSPAM.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8o5ijg$hcv$1@korweta.task.gda.pl> <39a777f7$1@news.astercity.net>
<39aa6ff0$1@news.vogel.pl> <3...@r...prv.pl>
Subject: razowiec (Re: Maszyna do chleba (Automatic Bread Machine))
Date: Tue, 29 Aug 2000 10:30:25 +0200
Lines: 74
Organization: klub anonimowych pracoholików
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: do-tpnetu-pilicka.com.pl
Message-ID: <39ab740f$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 29 Aug 2000 10:27:59 +0200, do-tpnetu-pilicka.com.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.tpi.pl!news.trzebnica.
net!news.k.pl!news.vogel.pl!do-tpnetu-pilicka.com.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33037
Ukryj nagłówki
Gamon' <r...@r...prv.pl> w wiadomości news:39AB6831.349099A6@robal.prv.pl
napisał(a):
ZACZYN:
16 łyżek mąki razowej żytniej lub pszennej (ja robię na żytniej),
kilka łyżek wody
CIASTO:
1,20 kg mąki pszennej razowej albo 90 dag pszennej i 30 dag żytniej (ja
stosuję wariant 2), 1/2 łyżeczki soli, 2 szklanki letniej wody, zaczyn
(ok. 20 dag), olej, otręby
ZACZYN:
Wymieszać na dość rzadką papkę ok. 8 łyżek mąki i wodę. Odstawić na
kilka dni w ciepłe miejsce ( o temp. co najmniej pokojowej). Przykryć
podziurkowanym papierem i mieszać 2 razy na dobę drewnianą łyżką. Po
upływie 3-5 dni powinny pokazać się wzaczynie bąbelki powietrza, to
znak,że fermentacja się zaczęła. Może czasem zdarzyć się tak, że zamiast
bakterii fermentacyjnych wkroczą do akcji grzybki pleśniowe. Dzieje się
tak najczęściej wtedy, gdy temperatura była za niska. W tym wypadku
trzeba powtórzyć całą operację ze świeżą mąką i nie zapominać o mieszaniu.
Do wyhodowania zaczynu można na ogół używać wody wodociągowej, ale
oczywiście najlepsza jest woda studzienna. Czasem warto za pierwszym
razem postarać się o nią, odświeżanie zaczynu będzie się potem zwykle
udawać.
Tak więc, gdy pojawią się w zaczynie bąbelki, a on sam ma łagodnie
kwaśny smak, trzeba dodać jeszcze raz 8 łyżek świeżej mąki, nieco wody i
wymieszać b starannie, aby utwożyło się elastyczne ciasto. Tak
przygotowany zaczyn należy odstawić w ciepłe, osłonięte od przeciągów
miejsce na noc.
CHLEB:
W dużej misce wymieszać starannie mąkę, sól, dodać zaczyn (odkładając
małą cząstkę na następny raz) i stopniowo wodę. Zagniatać ciasto co
najmniej 15 min (spojrzeć na zegar, bo ten kwadrans jest ciastu
koniecznie potrzebny!) Zawinąć ciasto w wilgotną ściereczkę i odstawić w
ciepłe, osłonięte od przeciągów miejsce na 90 min. Po upływie tego czasu
wyrabiać ciasto jeszcze przez chwilę, tak żeby powietrze dostało się do
wewnętrznych warstw. Przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej
otrębami formy: odstawić, żeby urosło. Zwykle wystarcza mniej węcej 3
godz., ale w chłodniejsze dni, czy w wypadku użycia mniejszej ilości
zaczynu, może być potrzebny czas dłuższy). Gdy ciasto urośnie w
wystarczającym stopniu, wstawić je szybko do nagrzanego piekarnika i
piec przez pierwsze 15 min w temp. ok. 220 C. (Żeby zapobiec nadmiernemu
spieczeniu skórki, można wraz z chlebem wstawić do piecyka naczynie z
wodą.) Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec jeszcze 45-60 min.
uwagi moje:
nie zapomnieć mieszać zaczynu inaczej spleśnieje. ja robię dla 2 kg mąki
słoik do weków (1,5 litra?) w 1/3 napełniony mąką i do połowy wodą, potem
dosypuję podobną ilość mąki (na noc).
chleb rośnie długo u mnie ostatnio 6 godzin.
warto zrobić ciasto wilgotniejsze i piec nieco dłużej do zbrązowienia
skórki, jest smaczniejszy wtedy.
dużo cierpliwości i smacznego
wojmat
--
------------------------------------------------
- Powiedz Puchatku - rzekł wreszcie Prosiaczek -
- Co ty mówisz, jak się budzisz z samego rana?
- Mówię: "Co też dziś będzie na śniadanie?"
http://gotuj.wege.spinacz.pl - wege przysmaki
------------------------------------------------
[przepis z "Kuchni Makrobiotycznej" wklepała Kinga z ircx.pl.polskavege :-).
robię
|