Data: 2001-10-09 07:35:56
Temat: rogaliki-przepis
Od: Magda Rzepka-Kosinska <m...@i...zabrze.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kolejny raz z sukcesem upieklam rogaliki :)
Ciasto
50 dkg maki mieszamy z 2 paczuszkami suchych drozdzy "etkera" dodajemy:
marg. Kasie, 2 jajka, 5 lyzek mleka, plaska lyzeczke proszku do
pieczenia, 2 cukry waniliowe i szczypte soli. Wyrabiamy gladkie ciasto,
zawijamy w sciereczke i wkladamy do lodowki na 2-3 godziny.
Formowanie rogalikow: odrywamy kawalek ciasta, walkujemy okragly placek
i wycinamy trojkaty. Na kazdy trojkat nakladamy powidla sliwkowe,
zawijamy. Ukladamy na blasze posypanej maka.
Pieczenie: 180 st. w piekarniku elektrycznym, dolna grzalka+termoobieg
do slicznego upieczenia na zloto (gdzies 13 min).
Na talerzy posypujemy cukrem pudrem.
Ostatnio corka namowila mnie by zrobic jej rogaliki z "nutela". Tez
wyszly ok. chociaz osobiscie wole kwaskowaty posmaczek powidel :)
Pozdrawiam
M.
|