Data: 2002-03-04 08:41:04
Temat: rurki z kremem orzechowym
Od: <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cześć, w wątku o polędwicy wołowej po angielsku i imieninach obiecywałam
przepis Teściowej na rurki z kremem. Niniejszym się wywiązuję: uprzedzam, że
trzeba mieść specjalne foremki do peiczenia rurek.
½ kg mąki
1 margaryna
4 żółtka
4 dag drożdży – rozkruszyć do mąki
½ śmietany
Wszystkie składniki połączyć z mąką, siekając nożem. Na koniec trochę wyrobić.
Kroić paski o 3 cm, nawijać na wysmarowane foremki do rurek. Maczać w białku i
cukrze, piec w gorącym piekarniku, ułożone na blasze.
Krem do rurek
paczka masła i paczka margaryny
7 jajek + 1,5 szklanki mąki
Ubić na gęsto na parze.
Wcześniej utrzeć w makutrze paczkę masła i paczkę margaryny. Do utartego
tłuszczu wolno wlewać zimne, gęste, ubite jajka – ucierać. Dołożyć zmielone
orzechy. Masę wstrzykiwać szprycą tortową do rurek.
Pozdrowienia
Agnieszka z Łodzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|