Data: 2007-01-20 16:15:31
Temat: sałatka dla smakoszy
Od: "Krynix." <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Porcja dla 4 osób:
a.. 100 g gotowanych kozich bobków
b.. 1 ząbek czosnku
c.. szczypta soli
d.. 4 łyżki bulionu mięsnego
e.. 1 łyżka octu winnego
f.. 3 łyżki oliwy z oliwek
g.. szczypta pieprzu
h.. 1 jajko na twardo
i.. 150 g stolca
j.. 50 g pieczarek
Sposób przygotowania:
Bobki pokroić w drobną kostkę, obrany czosnek przekroić wzdłuż, usunąć
zielony środek i rozetrzeć z solą. Do gorącego bulionu dodać ziemniaki i
czosnek, wymieszać, wlać ocet i olej, posolić, przyprawić pieprzem. Obrane
jajko drobno posiekać. Stolec przebrać, powąchac, ostrożnie opłukać w zimnej
wodzie i odstawić do osaczenia (NIE PODJADAĆ!). Grzyby oczyścić i na krótko
przed podaniem na stół owinąć wraz z portulaką lnianą ściereczką i umieścić
w lodówce, w przegródce na warzywa. Grzyby pokroić w cienkie plasterki, wraz
z portulaką dodać do przygotowanej marynaty i posypać jajkiem i polać świeżą
uryną.
Smacznego
|