| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-13 19:22:02
Temat: sezon grilowy nietypowy- wyszlo dlugie SORRYCo Wy na to ?
Moze juz dosc stekow, zeberek,karkowek i innych zwyklych kielbas typowo
pieczonych na grilu. Mysle ze conajmniej 99,9% z Was (stalych grupowiczow)
ma jakis specjany przysmak grilowy godny polecenia innym - przysmak
sprawdzony i jedyny w swoim rodzaju. Podzielcie sie wiec swoimi
doswiadczeniami z innymi (upiec cos dobrego na grilu wcale nie jest latwo -
sami wiecie ) Pomozcie innym i podajcie Wasze cenne przepisy i porady jak
zrobic to dobrze - mysle ze najbardziej cenne beda te przepisy, ktore opisza
proces przygotowania potraw i skladnikow bardzo dokladnie tak aby kazdy
domorosly grilowicz mogl je zrozumiec bez encyklopedi. Tak dumam ze bardzo
dobrze bylo by podac dokladne przpisy - typu aby kielbase upiec solo na
grilu (we wlasnym sosie) dobrze jest ja przed pieczeniem sparzyc (czytaj -
oblac wrzatkiem) - wszystcy z Was dobrych kucharzy wiedza o tym, ale ja
stracilem troche czasu i kielbas zanim do tego doszedlem. Prosze wiec Was w
imieniu ludzi takich jak ja, czyli zagladajacych na grupe tylko po to aby
znalezc jakis dobry przepis o dobre przepisy na wszystko - w tym momencie na
grila bo idzie sezon.
Powiem Wam jeszcze jedno - do tych niezbyt czesto zagladajacych - zupa
cebulowa 'ala Magdalena i
sledzie 'ala po kaszubsku wg Sory ???? (nazywa sie wg wyszukiwarki
"znalazlam dobry przepis na sledzie) sa najlepszymi przepisami jakie w zyciu
spotkalem i sam zrobilem.
Mysle ze pod tym postem podpisze sie kilu ludzi, a nie podpisze sie wielu
wiecej takich jak ja (czytaj - tylko czytajacych ta zacna i doswiadczona
kuchennie grupe). Pozdrawiam Was w imieniu wszystkich nas malo
doswiadczonych i prosze o jeszcze.
a...@k...onet.pl
Pozdrawim Wszystkich serdecznie.
Pozdrawiam specjalnie Magalene, ktorej adres na m.... ...@a...com nie dziala
Artur8
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-14 02:02:38
Temat: Re: sezon grilowy nietypowy- wyszlo dlugie SORRY
Artur8 wrote:
>
> Pozdrawiam specjalnie Magalene, ktorej adres na m.... ...@a...com nie dziala
> Artur8
AOL juz od dawna nie mam. Moj dosc staly adress to m...@w...net
Dzieki wielkie za mile slowa na temat moich przepisow.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-15 07:31:47
Temat: Re: sezon grilowy nietypowy- wyszlo dlugie SORRY
Artur8 <a...@k...onet.pl> wrote in message
news:uXhT4.60421$O4.1249569@news.tpnet.pl...
. Mysle ze conajmniej 99,9% z Was (stalych grupowiczow)
> ma jakis specjany przysmak grilowy godny polecenia innym - przysmak
> sprawdzony i jedyny w swoim rodzaju. Podzielcie sie wiec swoimi
> doswiadczeniami z innymi
Bingo! Wlasnie mialam napisac na grupe z ta sama prosba. Po wczorajszym
ognisku stwierdzilismy ze czas na grilla. Ale jakos nikt nie mial pomyslu na
jakis super przysmak. A wiec ja rowniez czekam z niecierpliwoscia na Wasze
specjaly!
Pozdr
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-15 10:31:52
Temat: Re: sezon grilowy nietypowy- wyszlo dlugie SORRYBardzo dobre sa boczniaki - duze kapelusze posypane przyprawami, zmoczone
olejem, piec jak kto lubi z obu stron (ja lubie na chrupiaco)..
j...@p...pl (Joanna)
ICQ #23635022
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-15 12:12:50
Temat: Re: sezon grilowy nietypowy- wyszlo dlugie SORRY
Ja za to na grilla polecam wachacze od kurczaka.
Dla wyjasnienia - udko kurczaka dzielimy na palke i wachacz. Bierzemy wachcacze
- do dostania w hipermarketach - i je trybujemy lub luzujemy znaczy wyjmujemy
jedna kostke z mieska. Bardzo latwo i szybko sie to robi a dla jedzacych jest
wtedy zagadka, co to za pyszne miesko. Pozniej szykujemy marynate. Ja
najczesciej robie w a\'la chinskiej - biore sos sojowy, miod, papryke troszke
imbiru i cos zawsze mi podejdzie pod reke i to mieszam. Pozniej wkladam tam
kurczaka i po paru godzinkach albo po nocy na grilla, koniecznie najpierw skorka
do wegli.
Broda
-~ Wyslano ze strony - http://www.com.pl ~-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-15 15:57:48
Temat: Re: sezon grilowy nietypowy- wyszlo dlugie SORRYNie wiem czy jest to znana potrawa na grila ale wymyslilem ja sam ze wzgledu
na corke ktora nie lubi ryb.
I tak potrzebne produkty to sandacz.przyparwy do ryb i swieza slonina.
Sandacza po oczyszczeniu krajam na dzwonki.obsypuje przyprawami
sol, pieprz, papryka itp. przyprawy wg gustu.Nastepnie sloninke krajam w
plajstru raczej cienkie ok 0.5 cm.
Sloninka okladam boki dzwonka i wkladam do srodka .Dzwonek
zawijam w folie.Tak przygotowane porcje klade na rozgrzany gril.
Od czasu do obracac.
Czas pieczenia ustalic doswiadczalnie .
Porcje najlepiej podawac w zawiniatkach,niech kazdy sam rozwija
porcje.Poczuje sie wtedy zapach pieczonej -parzonej ryby.
Pomysl ten wpadl mo do glowy przypominajac sobie czytane w mlodosci ksiazki
o indianach ktorzy zlowione ryby oblepiali glina i wkladali do ogniska a
potem obskubujac gline zjadali upieczone mieso ryby.
Zakoncze tylko,ze corka ktora nie lubi ryb takie miesko zjadla z apetytem i
pozniej w domu zmusila mnie do nastepnych porcji ale tym razem robilem juz w
piekarniku.
Pozdrawiam Stanislaw Gdansk.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-16 12:57:39
Temat: Odp: sezon grilowy nietypowy- wyszlo dlugie SORRYWidze ze na sobote szykuje sie calkiem dobry gril - same ciekawe potrawy.
Mnie osobiscie przypomniala sie kaszanka z grila.
Pewnie wielu to zna, ale gdyby nie to jest tak :
4 kaszanki (musza byc dobrze przyprawione same w sobie bo na grilu nie ma
jak)
1-2 cebule (zalezy na ile kto ja lubi)
Cebule pokroic w kosteczki, kaszanki ulozyc kolo siebie na foli aluminiowej
i zasypac pokrojona cebula. Trzeba dodac na to wszystko troche tluszczu
mozna i przypraw. Calosc owinac folia kilka razy - szczelnie. I to tyle.
Piec obracajac caly zawiniety pakiet jak sie przypomni, tak dlugo jaki sie
ma zar ale niezbyt dlugo aby kichy sie nie spalily - przyklejaja sie wtedy
do foli i jest klopot. W sumie piec tak dlugo az beda ladnie pachnialy.
Jeszcze jeden przepis do ktorego potrzebuje fachowej porady (przepis to zbyt
mocno powiedziane, ale..).
Kupilem krewetki mrozone (te wieksze), odmrozilem i obeltalem w mace. Na
grila wrzucilem tace aluminiowa (bez dziur) do niej olej i po rozgrzaniu
usmazylem krewetki jak frytki. Zjadlem krewetki po czesci z cytryna a po
czesci z jogurtem wymieszanym z odrobina cukru, maku, mielonych orzechow i
czyms jeszcze co bylo pod reka (ogolnie na slodko). Powiem Wam, ze bylo to
suuper (nie jogurt tylko krewetki)
Pomocy potrzebuje w kwesti przygotowania krewetek - czy mozna je w czyms
pomoczyc wczesniej aby byly inne (lepsze, smaczniejsze,ciekawsze, ....)?
Dziekuje i smacznego
Artur
a...@k...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-16 13:10:48
Temat: Re: Odp: sezon grilowy nietypowy- wyszlo dlugie SORRYArtur8 wrote:
> Pomocy potrzebuje w kwesti przygotowania krewetek - czy mozna je w czyms
> pomoczyc wczesniej aby byly inne (lepsze, smaczniejsze,ciekawsze, ....)?
> Dziekuje i smacznego
> Artur
> a...@k...onet.pl
Czosnek, odrobina maselka i na patelnie a na koniec troche natki pietruszki.
Dla mnie pyszne, choc mam na nie uczulenie i dostaje wysypki "po mordzie".
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-16 13:24:26
Temat: Re: Odp: sezon grilowy nietypowy- wyszlo dlugie SORRY>Pomocy potrzebuje w kwesti przygotowania krewetek - czy mozna je w czyms
>pomoczyc wczesniej aby byly inne (lepsze, smaczniejsze,ciekawsze, ....)?
tak, mozesz krewetki marynowac przed smazeniem/gillowaniem. Ja je czesto
marynuje w pieprzu (swiezo zmielonym) z cytryna, nadziewam je nastepnie na
patyczek po 5 sztuk i na gilla z nimi. Kazdy z gosci dostaje taki patyk ulozony
na ryzu (pilaf)
<eva>
http://hometown.aol.com/evajp/index.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-17 08:37:41
Temat: Re: Odp: sezon grilowy nietypowy- wyszlo dlugie SORRY
Artur8 wrote:
>
> Widze ze na sobote szykuje sie calkiem dobry gril - same ciekawe potrawy.
> Mnie osobiscie przypomniala sie kaszanka z grila.
"kaszanka z grilla - przysmak każdego biznesmana"
To cytat - oryginał znajduje(-ował) sie na tablicy reklamowej baru
przydrożnego, jakieś 5 km na północ od Piły (w stronę Koszalina)
Przy okazji gorąco polecam ten bar wszystkim zmotoryzowanym.
Zwłaszcza wzmiankowaną kaszankę no i przede wszystkim szaszłyki.
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |