Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia śledzie

Grupy

Szukaj w grupach

 

śledzie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-26 11:15:41

Temat: Re: śledzie oh Pedro!
Od: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



k...@p...onet.pl wrote:

wspomnienia naszej młodosci....

bo jak każda młodość była najmilsza i jest najlepeij zapamiętana ze
swymi smakami i zapachami...



> a śledzie z mleczkiem mozna dostac, ostatnio byłam świadkiem, jak w rybnym
> sklepie facet wybieral klientowi

o!!! to muszę popatrzeć dokładniej, chociaż tam gdzie zwykle bywam, ani
śladu...


i wobec tego pytanie;

dlaczego te płaty śledziowe teraz są tak cholernie twarde?
jak podeszew, a wiadomo że śledź musi być w miarę miękki
e



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-03-26 11:43:22

Temat: Re: śledzie
Od: "Zuzka" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

dziekuje za rady
Agata

Uzytkownik "dawnakuchnia" <d...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:3CA02A30.1070809@poczta.onet.pl...
>
>
> Zuzka wrote:
>
>
> > Co zrobilam zle , sa bez smaku .
> > Czy uda sie jeszcze je uratowac , staly tak 2 dni w lodowce i sa okropne
.
>
>
> wiele zalez.y od s'ledzi - jakie by?y na starcie, czyli po kupieniu.
> Tak naprawde;, to przed moczeniem nalez.y odcia;c' kawa?eczek i spróbowac'
> jak bardzo jest s?ony i w zalez.nos'ci od tego - moczyc' krócej lub
d?uz.ej
> "dzisiejsze" s'ledzie nie wymagaja; tak d?ugiego moczenia, ja np p?ucze;
je
> tylko, ew mocze; 2-3 godz w mleku i koniecznie dodaje; listek bobkowy i
> ziele angielskie. Jes'li chcesz miec' zdecydowane w smaku s'ledzie - kupuj
> korzenne.
> a jes'li chodzi o te które juz. masz, mys'le;, z.e nalez.y je potraktowac'
> zalewa; octowa;(proporcje wedle uznania) zagotowana; z korzeniami, odlac'
> oliwe; i ostudzona; zalewa; zalac' s'ledzie. I znowu potrzymac' w lodówce.
Tak
> czy inaczej w czasie robienia trzeba zawsze próbowac' - to daje poje;cie
> ile czego brakuje, lub jest w sam raz.
>
> powodzenia
> ewa
>
>
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 11:53:40

Temat: Re: śledzie
Od: "Zuzka" <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

qurcze , ale wy jesteście mądrzy,
mi do glowy nie przyszło , ze sledz moze byc mniej lub bardziej slony i
chyba dlatego go nie sprobowalam , moczylam je tak dlugo , bo gdzies sie
doczytalam , ze jak dluzej sie je pomoczy maja delikatny smak , mi chyba
zupelnie sie wyplukal.

kupilam matijasy , a to jak sie doczytalam to wogule cos innego w smaku ,

i oczywiscie kolejny blad kupilam je w duzym hipermarkecie

no i przyprawy , ktore tak uwielbiam , a tu nawet nie wiem dlaczego nic nie
dodalam
myslalam , ze sledzie same w sobie maja tyle smaku , ze juz nic im nie
trzeba , a tu jeszcze nawet jajko moze na nich wyladowac ,
dziekuje za uwagi , po pracy lece ratowac sledzie ( reanimowac ich smaczek).
Zobaczymy czy mi sie uda, a jak nie to moze wiecie , czy pies je sledzie i
czy mu nie zaszkodza?
--
Pozdrawiam
Agata


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 11:54:10

Temat: Re: śledzie
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Zuzka" <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7pndc$kgj$1@news.tpi.pl...

> Zobaczymy czy mi sie uda, a jak nie to moze wiecie , czy pies je sledzie i
> czy mu nie zaszkodza?

pies nie, ale koty tam... tylko cebulkę trzeba usunąć... ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 12:10:57

Temat: Re: śledzie
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Zuzka" <z...@p...onet.pl> wrote:

>dziekuje za uwagi , po pracy lece ratowac sledzie ( reanimowac ich smaczek).
>Zobaczymy czy mi sie uda, a jak nie to moze wiecie , czy pies je sledzie i
>czy mu nie zaszkodza?

Agatako, a moze lepiej skonsumowac sledzie w jakims zestawie i
nie czekac na swieta tylko powalczyc teraz...Nowe nastawic w
sloiki a z tych np

1. salatke sledziowa majonezowo - ogorkowo- ziemniaczana zrobic
2. sledzie z ananasem, smietana i porcyjka majonezu, curry i
dla smaku musztarda z ziarnami gorczycy
3. ze sliwka w occie...
4. ze smietana, ogorkiem, cebulka i pieprzem
5. albo pod pierzynka jak juz Ci proponowano - starty ser
zolty, zoltka i polewa....

A kto to powiedzial, ze nie da sie z tych marnych sledzi
jeszcze czegos czarodziejskiego stworzyc....:)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 12:54:22

Temat: Re: śledzie oh Pedro!
Od: "Don Pedro" <d...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik dawnakuchnia <d...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...onet.pl...
>
>
> k...@p...onet.pl wrote:
>
> wspomnienia naszej młodosci....
>
> bo jak każda młodość była najmilsza i jest najlepeij zapamiętana ze
> swymi smakami i zapachami...
>
>
>
> > a śledzie z mleczkiem mozna dostac, ostatnio byłam świadkiem, jak w
rybnym
> > sklepie facet wybieral klientowi
>
> o!!! to muszę popatrzeć dokładniej, chociaż tam gdzie zwykle bywam, ani
> śladu...
>
>
> i wobec tego pytanie;
>
> dlaczego te płaty śledziowe teraz są tak cholernie twarde?
> jak podeszew, a wiadomo że śledź musi być w miarę miękki
> e
>
>
Bo to nie pora na łowienie smacznych śledzi. Gdzieś kiedyś czytałem, że te
najdelikatniejsze w smaku łowi się wiosną (kwiecien, maj) i są to rybki
młode, jeszcze bez mlecza lub ikry. A żeby sprawę bardziej skomplikować
pływają one tzn. te najlepsze w okolicy Wysp Szetlandzkich.

Ze śledziami to pewnie jak i z wołowiną - jedna jest jadalna a druga i po
trzech godzinach obróbki będzie jak podeszwa. Taki jest urok mięsa
sprzedawanych do rzeżni krów ras mlecznych.

Piotr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 13:01:31

Temat: Re: śledzie oh Pedro!
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> > >
> >
> >
> > > >
> Bo to nie pora na łowienie smacznych śledzi.
````````````````````````````````````````````````````
``````````````````>
A właśnie, że pora! Marzec to sledziowe żniwa - na Bałtyku. I czas na
jedzenie świeżych - nie solonych !!! - śledzi, na sledzie zielone..
Ostatnio w barku rybnym "Krewetka" w Świnoujściu jadłam boskiego śledzia :
świeży usmażony, potem zalany zalewą octwą, z cebulką... rewelacja, wcale nie
był octowy!!! I to podali na przystawke , gratis, od firmy...Qd
PS Próbowałam tam ryby zwanje PANGA ( pierwsze slysze), taka delikatna, troche
jak sola czy inny turbot, choć z kształtu nie płastugowata.Za to droga; za 100g
liczyli sobie 8 zł.Qd


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 13:02:01

Temat: Re: śledzie oh Pedro!
Od: "Janusz Czapski" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:0738.00008d4f.3ca05475@newsgate.onet.pl...
> Mozna jeszcze zrobić z nich forszmak czyli taką śledziowa pastę

Forszmak to jest pasta śledziowa?? A w której to parafii???? 8-)
Pozdrawiam :-)
Janusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 13:17:10

Temat: Re: śledzie oh Pedro!
Od: "Don Pedro" <d...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <k...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:0...@n...onet.pl...
> >
> > > >
> > >
> > >
> > > > >
> > Bo to nie pora na łowienie smacznych śledzi.
> ````````````````````````````````````````````````````
``````````````````>
> A właśnie, że pora! Marzec to sledziowe żniwa - na Bałtyku. I czas na
> jedzenie świeżych - nie solonych !!! - śledzi, na sledzie zielone.


Fakt, jeśli chodzi o zielone. Ale te solone w wiaderkach to zapewne z
wcześniejszego śledziobrania.

.
> Ostatnio w barku rybnym "Krewetka" w Świnoujściu jadłam boskiego śledzia :
> świeży usmażony, potem zalany zalewą octwą, z cebulką... rewelacja, wcale
nie
> był octowy!!! I to podali na przystawke , gratis, od firmy...Qd
> PS Próbowałam tam ryby zwanje PANGA ( pierwsze slysze), taka delikatna,
troche
> jak sola czy inny turbot, choć z kształtu nie płastugowata.Za to droga; za
100g
> liczyli sobie 8 zł.Qd

Podali Ci tego śledzia przed czy po kupieniu pangi? Bo jak po, to nic
dziwnego. Rybki akwariowe na wagę byłyby tańsze.:)

Pozdrawiam.

Piotr



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-26 13:22:37

Temat: Re: śledzie oh Pedro!
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:0738.00008d4f.3ca05475@newsgate.onet.pl...
> > Mozna jeszcze zrobić z nich forszmak czyli taką śledziowa pastę
>
> Forszmak to jest pasta śledziowa?? A w której to parafii???? 8-)
> Pozdrawiam :-)
> Janusz
>
> Z mojej, elegencie, z mojej parafii, od zawsze u nas na wigilie....jako
postne danie.. babcia robila, mama robila...Qd


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PISANKI
zakalec
flaki
czemu tak cicho?
stek z grudnia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »