« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-03-10 21:42:59
Temat: sterlet (jesiotr)Witam,
czy może orientujecie się, jak można pozbyć się tarcz ze skóry tej ryby?
Sprawiają o wiele większe problemy niż zwykłe łuski.
--
Demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-03-10 21:52:05
Temat: Re: sterlet (jesiotr)Dnia Sun, 10 Mar 2013 22:42:59 +0100, Chiron napisał(a):
> Witam,
> czy może orientujecie się, jak można pozbyć się tarcz ze skóry tej ryby?
> Sprawiają o wiele większe problemy niż zwykłe łuski.
Sparz we wrzątku przez kilka sekund, ale lepiej (czyt. wygodniej) jednak
wyfiletować. Chyba że koniecznie potrzebujesz ryby ze skórą i/lub w
całości.
--
XL witam :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-03-10 22:08:19
Temat: Re: sterlet (jesiotr)Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1tygkv4khlx4b.1k99ukmhthsxf$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 10 Mar 2013 22:42:59 +0100, Chiron napisał(a):
>
>> Witam,
>> czy może orientujecie się, jak można pozbyć się tarcz ze skóry tej ryby?
>> Sprawiają o wiele większe problemy niż zwykłe łuski.
>
> Sparz we wrzątku przez kilka sekund, ale lepiej (czyt. wygodniej) jednak
> wyfiletować. Chyba że koniecznie potrzebujesz ryby ze skórą i/lub w
> całości.
Witam!:-))
Właśnie potrzebne są ze skórą. Próby moczenia w soli i skrobania są bardzo
mało skuteczne (czyt. prawie wcale). Moja małżowinka właśnie zapędziła mnie
do skrobania tego. Jak pisałem- nasmarowanie grubo solą nic nie dało.
Zobaczymy- spróbuję wrzątkiem.
--
Demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-03-10 22:59:29
Temat: Re: sterlet (jesiotr)Dnia Sun, 10 Mar 2013 23:08:19 +0100, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1tygkv4khlx4b.1k99ukmhthsxf$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 10 Mar 2013 22:42:59 +0100, Chiron napisał(a):
>>
>>> Witam,
>>> czy może orientujecie się, jak można pozbyć się tarcz ze skóry tej ryby?
>>> Sprawiają o wiele większe problemy niż zwykłe łuski.
>>
>> Sparz we wrzątku przez kilka sekund, ale lepiej (czyt. wygodniej) jednak
>> wyfiletować. Chyba że koniecznie potrzebujesz ryby ze skórą i/lub w
>> całości.
>
> Witam!:-))
> Właśnie potrzebne są ze skórą. Próby moczenia w soli i skrobania są bardzo
> mało skuteczne (czyt. prawie wcale). Moja małżowinka właśnie zapędziła mnie
> do skrobania tego. Jak pisałem- nasmarowanie grubo solą nic nie dało.
> Zobaczymy- spróbuję wrzątkiem.
Kilka sekund!
:-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-03-11 08:17:30
Temat: Re: sterlet (jesiotr)Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1hl04rebu98ir$.150nws7gslh05.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 10 Mar 2013 23:08:19 +0100, Chiron napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1tygkv4khlx4b.1k99ukmhthsxf$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sun, 10 Mar 2013 22:42:59 +0100, Chiron napisał(a):
>>>
>>>> Witam,
>>>> czy może orientujecie się, jak można pozbyć się tarcz ze skóry tej
>>>> ryby?
>>>> Sprawiają o wiele większe problemy niż zwykłe łuski.
>>>
>>> Sparz we wrzątku przez kilka sekund, ale lepiej (czyt. wygodniej) jednak
>>> wyfiletować. Chyba że koniecznie potrzebujesz ryby ze skórą i/lub w
>>> całości.
>>
>> Witam!:-))
>> Właśnie potrzebne są ze skórą. Próby moczenia w soli i skrobania są
>> bardzo
>> mało skuteczne (czyt. prawie wcale). Moja małżowinka właśnie zapędziła
>> mnie
>> do skrobania tego. Jak pisałem- nasmarowanie grubo solą nic nie dało.
>> Zobaczymy- spróbuję wrzątkiem.
>
> Kilka sekund!
> :-)
Najpierw leżał w soli, teraz polałem wrzątkiem- a tarcze ma nadal. No nic-
widać taka jego uroda. Będzie bez skóry- choć osoba, która pisała o soli
zaręczała, że po tym łatwo można te tarcze oskrobać. Trochę zeszło- nie
powiem.
--
Demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-03-11 17:02:52
Temat: Re: sterlet (jesiotr)Dnia Mon, 11 Mar 2013 09:17:30 +0100, Chiron napisał(a):
> Najpierw leżał w soli, teraz polałem wrzątkiem- a tarcze ma nadal. No nic-
> widać taka jego uroda. Będzie bez skóry- choć osoba, która pisała o soli
> zaręczała, że po tym łatwo można te tarcze oskrobać. Trochę zeszło- nie
> powiem.
Szkoda, widocznie jakieś szczególnie zatwardziałe ma te tarczki.
Podobno po usmażeniu one miękną. W końcu skóry nie trzeba koniecznie jeść
:-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-03-12 08:43:16
Temat: Re: sterlet (jesiotr)Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1iajz97x312kg$.1libf8hya5952.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 11 Mar 2013 09:17:30 +0100, Chiron napisał(a):
>
>> Najpierw leżał w soli, teraz polałem wrzątkiem- a tarcze ma nadal. No
>> nic-
>> widać taka jego uroda. Będzie bez skóry- choć osoba, która pisała o soli
>> zaręczała, że po tym łatwo można te tarcze oskrobać. Trochę zeszło- nie
>> powiem.
>
> Szkoda, widocznie jakieś szczególnie zatwardziałe ma te tarczki.
> Podobno po usmażeniu one miękną. W końcu skóry nie trzeba koniecznie jeść
W cieście chlebowym
--
Demokracja to rządy osłów, prowadzonych przez hieny
Arystoteles
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |