Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia swieza melisa - co z nia zrobic?

Grupy

Szukaj w grupach

 

swieza melisa - co z nia zrobic?

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2001-05-12 11:12:14

Temat: swieza melisa - co z nia zrobic?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

mam caly peczek swiezej melisy - macie jakis pomysl co z nia zrobic?

--
Rena

PuszKKKa http://puszkkka.vege.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-12 11:25:09

Temat: Re: swieza melisa - co z nia zrobic?
Od: "Mider" <m...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

dodawac do herbaty razem z mieta i cytryna

Mider
http://www.kuchniaonline.pl

Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w
wiadomości news:3afd1944@news.vogel.pl...
> mam caly peczek swiezej melisy - macie jakis
pomysl co z nia zrobic?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-12 11:33:54

Temat: Re: swieza melisa - co z nia zrobic?
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> mam caly peczek swiezej melisy - macie jakis pomysl co z nia zrobic?
>
> --
> Rena

swietna jako dodatek do sauatek
poza tym mozna z niej zrobic herbatkie, ale to chyba po wysuszeniu
i swietne jako dekoracja, nawet do tortu truskawkowego:)

--
pozdry Monika



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-12 11:38:48

Temat: Re: swieza melisa - co z nia zrobic?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: rena <r...@a...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, May 12, 2001 1:12 PM
Subject: swieza melisa - co z nia zrobic?
> mam caly peczek swiezej melisy - macie jakis pomysl co z nia zrobic?
> Rena

Reno, zdaje sie, ze w Twoim przypadku w gre wchodza jedynie przepisy
wegetarianskie, prawda ? Swieza melisse dodaje sie do roznych drinkow, dobra
jest tez w salatkach:
Salatka z avocado z serem
200 sera solan
1 owoc avocado
4 miesiste twarde pomidory
2 male cebule, lyzka soku z cytryny
garsc zielonych listkow melisy
Sos: 2-3 zabki czosnku (roztartego z sola)
lyzka soku z cytryny
1/2 lyzeczki zmielonego pieprzu
sol, szczypta cukru
4 lyzki oleju salatkowego
Obrane ze skorki pomidory i ser pokroic w cienkie plastry. Cebule drobno
posiekac. Avocado obrac, usunac pestke, pokroic wzdluz na cienkie plastry,
skropic sokiem z cytryny. Na 4 talerzykach ukladac plasterki sera na
przemian z plastrami avocado i pomidorow, posypac usiekana cebula, polac
sosem, udekorowac listami melisy

salatka szejka
3 pomarancze
4 cebule
po 1 straku czerwonej, zoltej i zielonej papryki
2 lyzki usiekanych listkow melisy
1 lyzka usiekanych zielonych listkow miety
2 lyzki zielonych wydrylowanych oliwek
Sos: 3 lyzki oliwy
lyzeczka musztardy
3 lyzki soku z cytryny
cwierc lyzeczki otartej skorki pomaranczowej
sol, pieprz, szczypta cukru
Skladniki sosu dokladnie wymieszac, przykryc, wstawic do lodowki. Skladniki
salatki kroimy w kostke, mieszamy z mieta i melisa i polewamy mocno
schlodzonym sosem, dekorujemy oliwkami.

Salatka aromatyczna
1/2 nieduzej glowki bialej kapusty
peczek rzodkiewek
mala cebula
2 lyzki usiekanych listkow melisy
lyzka usiekanej zielonej pietruszki
lyzka soku z cytryny
sol, pieprz, szczypta cukru, olej
Kapuste szatkujemy i posypujemy sola. Cebule drobno siekamy, rzodkiewki
kroimy w cienkie plasterki. Oodcisnieta lekko kapuste laczymy z reszta
skladnikow, kropimy sokiem z cytryny, doprawiamy sola, cukrem, olejem,
mieszamy i lekko schladzamy. Przed podaniem posypujemy usiekana natka.

Salatka wiosenna
2 ogorki
2 pory (tylko biala czesc)
2 lyzki usiekanych listkow melisy
lyzeczka usiekanych listkow miety
3-4 biale rzodkiewki ("sopel lodu")
zabek czosnku
szklanka jogurtu
lyzka oliwy
lyzka soku z cytryny
sol, pieprz
Roztarty z sola czosnek mieszamy ze sokiem z cytryny, oliwa i pieprzem.
Pokrojone ogorki i pory laczymy z plasterkami rzodkiewek i usiekanymi
listkami ziol. Zalewamy sosem i jogurtem, mieszamy, lekko schladzamy.
(wszystkie przepisy pochodza z ksiazki "Kuchnia pachnaca ziolami" Hanny
Szymanderskiej
Ja lubie takze sos jogurtowo-majonezowy z siekanymi listkami melisy i np.
miety - podaje go do jajek na twardo.
Jesli chcesz, to sprawdze jeszcze jakies przepisy i zastosowania melisy u
Gumowskiej - ale podalabym je wieczorem, bo ksiazki sa u mojej Mamy i
musialabym do niej potuptac :-)
Herbatka (naladowana energia sloneczna - niech zyje wiosna i szparagi)

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-12 13:03:05

Temat: Re: swieza melisa - co z nia zrobic?
Od: "rena" <r...@a...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


o kurcze - dzieki za tyle pomyslow!!!

a sluchaj, czy solan i feta to to samo? a jesli nie, to mozna zastapic?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-05-12 13:33:23

Temat: Re: swieza melisa - co z nia zrobic?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: rena <r...@a...net.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, May 12, 2001 3:03 PM
Subject: Re: swieza melisa - co z nia zrobic?


>
> o kurcze - dzieki za tyle pomyslow!!!
>
> a sluchaj, czy solan i feta to to samo? a jesli nie, to mozna zastapic?
>
>
o ile dobrze pamietam (niech mnie ktos naprostuje, jesli wale duby smalone)
to solan byl pochodzaca z czasow, hmm -powiedzmy komunistycznych podroba
jakiegos prawdziwego sera - cos w stylu rokpola, ktory mial w zalozeniu
imitowac roqueforta. Niestety nie pamietam jakie sera podrobka byl solan.
Mysle sobie, ze dodatek fety tej salatce nie tylko nie zaszkodzi, ale moze
pomoc. Chyba dobrze by sie z tym komponowal takze np. Valbon Bleu albo jakis
dojrzaly dobry brie - aczkolwiek kazdy z tych serow to inny kierunek
smakowy. Ale salatka jak to salatka - wiele zniesie i czasami pozytywnie
zaskoczy eksperymentatora:-)))
Herbatka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pyszny chlodnik
Znow sie zgubilam..
suszona sliwka deserowa
przepisy
Nalesniki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Odp: Odp: Odp: Odp: Panslavisto!
Maliny na surowo na zimę (bez mrożenia)
Ketchup - :)
Świeży koperek, natka pietruszki - przechowywanie przez parę dni
Trucizna nasza powszechna.

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X