Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!polnews.pl!not-for-mail
From: "Monisiatko" <M...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: taglaitele z kurczakiem
Date: Mon, 27 Aug 2001 13:37:35 +0200
Organization: PolNEWS - http://www.polnews.pl
Lines: 46
Message-ID: <0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: localhost.localdomain
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: swift.atra.com.pl 998912255 32179 127.0.0.1 (27 Aug 2001 11:37:35 GMT)
X-Complaints-To: h...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Aug 2001 11:37:35 GMT
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.116.193.131
X-Original-NNTP-Posting-From: ssegw-1.comarch.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64336
Ukryj nagłówki
Ostatnio w wielkiej książce \"Makarony\" odkryłam świetny przepis.
Oto on.
Składniki:
tagliatele (lub inny makaron)
20 - 30 dkg piersi z drobiu
15 dkg pieczarek
250 ml kwasnej smietany
2 ząbki czosnku
50 ml mleka
estragon
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Ugotować tagliatele al dente.
W tzw, międzyczasie przyrządzić sos.
Piersi z kurczaka pokroić drobno , obtoczyć w przyprawionej mące i smażyć na
gorącym tłuszczu (najlepsza oliwa z pestek winogron).
Pieczarki obrac, pokroic w cienkie plasterki, wrzucić do kurczaka.
Całe, obrane ząbki czosnku do rzucić do kurczaka i pieczarek.
Smażyć na mocnym ogniu, aż się ładnie zezłoci.
Zagotować mleko, wsypać ok. pół łyżeczki suszonego estragonu. Pogotować.
Wyjąc czosnek i wyrzucić, wlać mleko estragonowe, posolic i popierzyć.
Dodac kwaśną smietanę (tylko nie jogurt - wczoraj próbowałam z jogurtem i
nie wyszło takie dobre) i gałkę muszkatołową.
Wymieszac i zostawic na małym ogniu, aż zgestenieje.
Dodać do makaronu i ..... jeść.
Przepyszne.
Monisiatko
--
==========================================
POLNEWS - archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|