Data: 2001-08-27 11:37:35
Temat: taglaitele z kurczakiem
Od: "Monisiatko" <M...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ostatnio w wielkiej książce \"Makarony\" odkryłam świetny przepis.
Oto on.
Składniki:
tagliatele (lub inny makaron)
20 - 30 dkg piersi z drobiu
15 dkg pieczarek
250 ml kwasnej smietany
2 ząbki czosnku
50 ml mleka
estragon
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Ugotować tagliatele al dente.
W tzw, międzyczasie przyrządzić sos.
Piersi z kurczaka pokroić drobno , obtoczyć w przyprawionej mące i smażyć na
gorącym tłuszczu (najlepsza oliwa z pestek winogron).
Pieczarki obrac, pokroic w cienkie plasterki, wrzucić do kurczaka.
Całe, obrane ząbki czosnku do rzucić do kurczaka i pieczarek.
Smażyć na mocnym ogniu, aż się ładnie zezłoci.
Zagotować mleko, wsypać ok. pół łyżeczki suszonego estragonu. Pogotować.
Wyjąc czosnek i wyrzucić, wlać mleko estragonowe, posolic i popierzyć.
Dodac kwaśną smietanę (tylko nie jogurt - wczoraj próbowałam z jogurtem i
nie wyszło takie dobre) i gałkę muszkatołową.
Wymieszac i zostawic na małym ogniu, aż zgestenieje.
Dodać do makaronu i ..... jeść.
Przepyszne.
Monisiatko
--
==========================================
POLNEWS - archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|