Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: Magdalena Potocka <m...@n...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: tarta z jabłkami i migdałami [Re: Co to za ciasto?]
Date: Tue, 30 Sep 2003 15:00:56 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 55
Message-ID: <blbuq9$u0p$1@absinth.dialog.net.pl>
References: <blac9g$d1i$1@opat.biskupin.wroc.pl> <blbiul$bsp$1@absinth.dialog.net.pl>
<1...@L...pyry.net>
Reply-To: m...@w...pl
NNTP-Posting-Host: dial-4574.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1064926858 30745 62.87.146.222 (30 Sep 2003 13:00:58
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Tue, 30 Sep 2003 13:00:58 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.5b) Gecko/20030827
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <1...@L...pyry.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:174815
Ukryj nagłówki
Dnia 2003-09-30 11:47, Użytkownik Lia napisał:
> Dnia 2003-09-30 11:38:28 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
> przyrody grupowicz *Magdalena Potocka* skreślił te oto słowa:
>
>
>
>>Przypomina mi tartę jabłkowo-migdałową z "Kuchni Neli". Piekłam wiele
>>razy, ze skutkiem... mlam :-) na wierzchu jest właśnie warstwa masy
>>migdałowej, nawet nie ciasto. W razie gdyby to było to - służę przepisem :-)
>
>
> Nawet jakby to nie bylo to, to ja poprosze o przepis, bo szukam nowych
> ciekawych przepisow co by gosci urodzinowych uraczyc :)
>
no to cała naprzód:
ciasto na spód średnicy 25 cm
120 g masła o temperaturze pokojowej
3 łyżki stołowe cukru
2 żółtka
szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
masło rozetrzeć na tyle, żeby dało się połączyć z resztą składników,
połączyć z cukrem, żółtkami i solą. Dokładnie wymieszać, ciasto zebrać w
kulę. Kulę tę położyć na środku formy (lub zwykłej tortownicy), bez
smarowania tłuszczem. Spodem dłoni rozpłaszczyć ciasto i czubkami palców
"rozciapać" po dnie, tworząc rant grubości ok. 1 cm. Jeżeli w trakcie
"rozciapywania" ciasto zacznie się "tłuścić", posypać niewielką ilością
mąki.
masa jabłkowo-migdałowa:
7 łyżek stołowych masła
3/4 szklanki cukru
100 g drobno zmielonych migdałów
4-5 jabłek
75 g posiekanych migdałów
Masło drobno pokroić, dodać cukier i zmielone migdały. Wszystkie
składniki wyrobić palcami, do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić na kawałki
o grubości ok 5mm (ja kroję albo w taką kostkę, albo - jak mi się nie
chce - ucieram na grubej tarce ;-) ) i wyłożyć nimi spód tarty. Na samym
wierzchu położyć warstwę masy migdałowej, posypać posiekanymi migdałami.
Piec 35-40 minut.
Rany, chyba dzisiaj upiekę :-)
--
Magda
|