From: "rena" <r...@a...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3...@n...vogel.pl>
Subject: tarta z porami - inna wersja
Date: Wed, 31 Jan 2001 19:34:20 +0100
Lines: 33
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
Message-ID: <3a785a01$1@news.vogel.pl>
X-Trace: 31 Jan 2001 19:31:29 +0100, gdacz.acn.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42586
Ukryj nagłówki
Składniki:
kruche ciasto:
1 jajko
10-15 ml wody
30 dag mąki
sól
farsz:
8 porów
10 dag masła
1 l smietany
6 jaj
sól i pieprz
Przepis:
Przygotuj ciasto, zagniatając jajko z maką, wodą i solą. Odstaw na całą noc.
Pory umyj, cieniutko pokrój i lekko przyrumień na maśle, dopraw solą i
pieprzem. Wczesniej przygotowane ciasto rozwałkuj i umieść w okrągłej
formie, przykryj dokładnie folią aluminiową. Rozłóż na całej powierzchni
folii suchą fasolę, by ciasto się nie wybrzuszyło (fasolę możesz wykorzystać
do tego celu wielokrotnie). Tak przygotowane ciasto podpiecz w piekarniku
(180 stopni) przez ok. 20-25 min.
Odcedź pory, dodaj śmietanę i jaja, dopraw i całość wymieszaj.Rozłóż równo
na podpieczonej tarcie (oczywiście zdjąwszy papier i fasolę). Piecz przez
ok. 30-40 minut (180 stopni).
Źródło: Uroda nr 2/2001
przepis zaczerpniety z www.puszKKKa.vege.pl
|