Data: 2001-01-31 18:34:20
Temat: tarta z porami - inna wersja
Od: "rena" <r...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Składniki:
kruche ciasto:
1 jajko
10-15 ml wody
30 dag mąki
sól
farsz:
8 porów
10 dag masła
1 l smietany
6 jaj
sól i pieprz
Przepis:
Przygotuj ciasto, zagniatając jajko z maką, wodą i solą. Odstaw na całą noc.
Pory umyj, cieniutko pokrój i lekko przyrumień na maśle, dopraw solą i
pieprzem. Wczesniej przygotowane ciasto rozwałkuj i umieść w okrągłej
formie, przykryj dokładnie folią aluminiową. Rozłóż na całej powierzchni
folii suchą fasolę, by ciasto się nie wybrzuszyło (fasolę możesz wykorzystać
do tego celu wielokrotnie). Tak przygotowane ciasto podpiecz w piekarniku
(180 stopni) przez ok. 20-25 min.
Odcedź pory, dodaj śmietanę i jaja, dopraw i całość wymieszaj.Rozłóż równo
na podpieczonej tarcie (oczywiście zdjąwszy papier i fasolę). Piecz przez
ok. 30-40 minut (180 stopni).
Źródło: Uroda nr 2/2001
przepis zaczerpniety z www.puszKKKa.vege.pl
|