« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-03-25 15:52:14
Temat: Re: usuniecie spaleniznywitek wrote:
> A od kiedy to wodorotlenek sodu jest rakotwórczy?
> Jeśli lubisz słone paluszki, to zjadasz go w nich znacznie
> więcej, niż pozostanie w wyczyszczonym i normalnie wypłukanym garnku.
A na jakim etapie produkcji jest ten ług sodowy dodawany?
Feah
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-03-25 18:15:41
Temat: Re: usuniecie spalenizny
Użytkownik "Feahisim" <h...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:fsb73j$mke$1@inews.gazeta.pl...
> witek wrote:
>
>> A od kiedy to wodorotlenek sodu jest rakotwórczy?
>> Jeśli lubisz słone paluszki, to zjadasz go w nich znacznie
>> więcej, niż pozostanie w wyczyszczonym i normalnie wypłukanym garnku.
>
> A na jakim etapie produkcji jest ten ług sodowy dodawany?
Znalazłem na ten temat tylko tyle:
"Paluszki w procesie technologicznym kąpane są
w sodzie kaustycznej (środek glazurujący)"
Prawdopodobnie dzięki sodzie kaustycznej paluszki
mają taki ładny połysk.
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-03-25 19:25:11
Temat: Re: usuniecie spaleniznywitek wrote:
> w sodzie kaustycznej (środek glazurujący)"
Szukając o tym glazurowaniu dowiedziałem się, że nie chodzi o wygląd a o
odcięcie produktu od tlenu i od bakterii otoczenia. Ciekawe jak się to ma
przy paluszkach.
Mimochodem znalazłem w jednym miejscu polskie przepisy regulujący zasady
żywnościowe w Polsce, może ktoś będzie miał ochotę poczytać to czy owo:
http://www.hotelarze.pl/prawo-zywnosciowe/prawo-zywn
osciowe.php
Feah
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |