Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Herbatka" <b...@d...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: wariacje na temat salatki nicejskiej
Lines: 44
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Message-ID: <%cVN4.136$O4.3599@news.tpnet.pl>
Date: Thu, 27 Apr 2000 11:08:43 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.11.161
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 956833723 212.160.11.161 (Thu, 27 Apr 2000 13:08:43 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Apr 2000 13:08:43 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27415
Ukryj nagłówki
Czesc kochani,
nie wiem jak u was, ale w Poznaniu cieplutko sie zrobilo i sloneczko
przygrzewa i u mnie nikomu nie chce sie ani jesc ani siedziec w kuchni i
gotowac. W takie dni moja rodzinka zamiast obiadu spozywa zazwyczaj jakies
salatki z "wkladka". Nasza ulubiona jest "salatka nicejska" - oryginalny
przepis zaginal nam wieki temu, w zwiazku z czym salatka ulegala naturalnej
ewolucji, tak ze teraz pewnie niewiele ma juz wspolnego z pierwotna wersja.
Gdyby ktos mial oryginalny przepis - bylabym wdzieczna - chocby, zeby
zobaczyc co z niego zrobilismy :-) A przepis na nasza salatke nicejska
podaje, bo jest warta grzechu:
proporcje i ilosc poszczegolnych skladnikow traktujcie bardzo dowolnie -
zalezy od indywidualnego smaku i apetytu:
1-2 salaty zielone (lub jeszcze lepiej lodowe)
2 jajka ugotowane na twardo
peczek szparagów pokrojonych w kilkucentymetrowe kawalki i ugotowanyh prawie
do miekkosci (nie powinny sie calkowicie rozwalac pod naciskiem widelca)
1 duzy ogorek
peczek rzodkiewiek
1 cebula (lepsze bylyby szalotki lub mloda cebula - w kazdym razie cos o
lagodniejszym smaku)
puszka tunczyka w sosie wlasnym (w kawalkach, Boze bron w platkach - te
platki to swinstwo straszne - zawsze mam wrazenie, ze jem odpady
poprodukcyjne)
3 duze ziemniaki
sos vinaigrette (oliwa z oliwek + ocet winny (z balsamicznym tez jest
interesujacy) + zmiazdzony czosnek + sol + pieprz)
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miekkosci w wodzie z dodatkiem soli,
szczypty rozmarynu i przekrojonego na pol zabka czoasnku. Studzimy i kroimy
w plasterki. Liscie sałaty dzielimy na mniejsze czastki, jajka obieramy i
kroimy w ósemki, cebule, ogórek i rzodkiewki w plasterki, tuńczyka
odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie w misce (moja rodzinka
lubi tez salatke warstwowa, po prostu ukladamy w misce warstwe salaty, a na
to ziemniaki, na to tuńczyk itd.). Wszystko polewamy sosem vinaigrette i
odstawiamy na kilkanascie minut. I palaszujemy. Facetom w sile wieku nie
polecalabym tej salatki jako dania glownego, babska czesc mojej rodziny
najada sie tym w zupelnosci.
O ile dobrze sobie przypominam w oryginale nie bylo szparagow tylko fasolka
szparagowa i dodatkowo anchois - ale glowy nie dam.
Herbatka
****************************************************
*****************
Minds are like parachutes, they must be open to work.
|