Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "haszka" <h...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: wkupne i pytanie o sloiki
Date: Mon, 14 Jul 2003 10:38:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <betq87$e7e$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: poczta.futura.com.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1058171975 14574 193.91.26.130 (14 Jul 2003 08:39:35
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Jul 2003 08:39:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:164404
Ukryj nagłówki
Witam,
trwa sezon na warzywa, wiec podaje moje ulubione danie - fasolka szparagowa
z mieskiem i cynamonem.
Fasolke szparagowa sparzyc w wrzatku, a w tym czasie pokroic mieso na
kawałki i podsmażyc. Ja robię to danie i z kurczaka i z wieprzowiny.
Usmażone mięso wrzucić do ranka, wsypać smażoną fasolę, zalać bulionem,
dodać mielonego cynamonu (ilość zależna od gustu) i dusić do momentu, aż
mieso będzie miękkkie. W tym czasie fasolka szparagowa powinna sie
"rozwalic" i konsystencja tej potrawy robi się przez to bardzo gęsta. Na
koniec dodać koncentratu pomidorowego.
Ta potrawa to taki bigos tylko, ze z fasolki szparagowej.
I pytanko:
mam małą lodówkę i bardzo mały zamrażalnik, i niestety nie mogą zamrozić
sobie żadnych warzyw. Pomyślałam o zrobieniu takich "sosów warzywnych" w
stylu uncle ben's i przechowaniu ich do zimy w słoikach. Czy moglibyśyście
mi pomóc i podać przepisy. Lubię wszystkie warzywa, także wszelkimi
mieszankami jestem zainteresowana. I jeszcze jedno pytanie - jak najlepiej
przygotować takie słoiki na zimę - 2 razy zagotowac moze?
Pozdrawiam
Haszka
|