Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "rympal" <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: wkupne rympala
Date: Tue, 4 Sep 2001 09:00:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 44
Message-ID: <9n1tpc$25c$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa84.morag.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 999586412 2220 213.77.171.84 (4 Sep 2001 06:53:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Sep 2001 06:53:32 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:65800
Ukryj nagłówki
Witam.
Mamy sezon "wekowy" dlatego moje wkupne tez bedzie "wekowe"
OGORKI PO "CHINSKU"
2 kg ogorkow sredniej wielkosci
4 lyzki soli
1 lyzka chili (koniecznie chili)
2 duze glowki czosnku
8 lyzek oleju
1,5 szklanki octu
2 szklanki cukru
Ogorki pokroic w grube plastry (3-4 centymetrowe). Zasypac sola na 6 godzin.
Odcedzic, dodac chili i pokrojony drobno lub wycisniety czosnek. Zagotowac
ocet + cukier + olej. Ogorki zalac wrzacym syropem na 12 godzin. Wlozyc do
sloikow i juz nie gotowac.
----------------------------------------------------
-----------------
Luzne uwagi
- Ogorki puszcza sok pod wplywem soli i sie mocno skurcza.
- maja bardzo ciekawy smak
- wydaje mi sie ze bylyby doskonale do jakiejs wodeczki (ale jeszcze nie
sprawdzalem ;))
- wychodzi jakies 6-7 malych sloikow
Przepis ten otrzymalem rok temu i nie moglem nigdzie dostac ogorkow.
Zrobilem to dopiero jakies 2 miesiace temu. Oby historia sie nie powtorzyla
;)
....................................................
................
Salatka buraczano-papryczna ;)
6 kg burakow -ugotowac
11 cebul
1 kg papryki
zalewa: 1/2 szklanki octu + 1/2 szklanki wody + 2 szklanki cukru + 2 lyzki
soli - zagotowac.
Buraki przetrzec na tarce o grubych oczkach, cebule drobno posiekac, papryke
grubiej posiekac. Wszystko to razem wymieszac przelozyc do sloikow i wekowac
10 minut. Wychodzi tego bardzo duzo -starczy na cala zime.
No to na razie tyle -czekam na opinie :)
pozdrawiam
Piotrek
|