Message-ID: <3...@s...pl>
Date: Sat, 20 Oct 2001 17:21:46 +0200
From: PatryCCCja <k...@s...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: złoskliwy wegetarianin i bigos z kostka sojowa i grzybami suszonymi
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: news.vogel.pl 1003591141 inferno.mikrus.pw.edu.pl (20 Oct 2001 17:19:01
+0200)
Lines: 67
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:75660
Ukryj nagłówki
Przychodzi złoskliwy wegetarianin do sklepu miesnego .
- czy ma pani swinskie nozki ?
- tak mam
- i nie przeszkadzaja pani w chodzeniu .......
a zeby nie bylo ot to podaje przepis na
bigos z kostka sojowa i grzybami suszonymi
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2119
"Grzegorz 'Czajla' Chyła: Nabralem tym bigosem juz kilku wszystkozercow
:-)))))"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Składniki:
Soja - kostka albo cos podobnego
grzyby suszone
sos sojowy
dwa kilo kiszonej kapusty
olej
ew. cebula
pieprz czarny i bialy
sloiczek koncentratu pomidorowego
po kilka ziaren ziela angielskiego i jalowca
ze dwa listki laurowe
ew. ze dwie pokrojone marchewki
Przepis:
Soje (kostka albo cos podobnego) i grzyby suszone zalewam wrzatkiem i
zalewam sosem sojowym, zostawiam na jakis czas.
Biore dwa kilo kiszonej kapusty i odciskam. To co zostanie to sok.
Kapuste szatkuje i do gara, zalewam woda i niech sie gotuje.
Soja i grzyby juz namokly. Grzyby wrzucam do kapusty, kostke sojowa
odciskam i wrzucam na patelnie z rozgrzanym olejem, przysmazam. (odsaczony
sos sojowy wlewam do kapusty). Kiedy kostka sie smazy polewam ja jeszcze
sosem sojowym - podsmazony na oleju ma specyficzny aromat.
Albo jeszcze lepiej: olej, na to cebula w polplastrach, na to sos
sojowy, na to kostka sojowa. Po chwili wszystko do gara. Doprawiam: pieprz
czarny i bialy, sloiczek koncentratu pomidorowego, po kilka ziaren ziela
angielskiego i jalowca, ze dwa listki laurowe, ze dwie pokrojone marchewki.
Jeżeli wyjdzie za mało kwaśne dolewam do smaku sok z kiszonej kapusty.
Gotowac dlugo, zostawic na noc, zagotowac, zostawic na noc, zagotowac.
Bigos sie przegryza - kazda nastepna porcja jest lepsza.
moje komentarze:
A my z wojtkiem dodalismy jeszcze majeranku - wyszło pycha!
zrobilismy raz z marchewka i bez grzybkow, drugi raz z grzybkami ale
bez marchewki. ten z marchewka byl mniej bigosikowy, ale tez dobry :)
tym razem wojtek postawil na swoim i byly bez koncentratu, nastepny bedzie
z, bo bardzo lubie :)
aromat jalowca jest cudny! pycha wychodzi! :)
pozdr.
pat :)
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|