Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
.atman.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: "Mirosława Zmysłowska" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: znowu sie przedstawiam
Date: Tue, 4 Mar 2003 14:46:27 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 55
Message-ID: <b42ap2$8o9$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-2723.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: absinth.dialog.net.pl 1046785635 8969 62.87.143.163 (4 Mar 2003 13:47:15
GMT)
X-Complaints-To: http://www.dialog.pl/dialog/internet/internet.php?id=41
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Mar 2003 13:47:15 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:144556
Ukryj nagłówki
Witam. Juz dawno sie przedstawiałam, ale tak sie złozyło
że zamilkłam na długo, choć czytałam Was często.
Obiecałam przepisy na ciasta dla dbajacych o linię.
A więc Jestem Mira Z. z Wrocławia. Bardzo lubię jeść, i to dobre
rzeczy. A jak juz tak sobie pojem to sie odchudzam, zwykle za
czynam po Wielkanocy. Mogę Wam wrzucać z mojej
ksiązki codziennie po jednym przepisie. Po więcej nie mogę,
bo nie mam zbyt wiele czasu.
Na dzis przygotowałam wam przepis na:
Tort biszkoptowy z kremem truskawkowym
(deser białkowy)
Składniki na biszkopt:
2 łyżki twarogu. 10% tłuszczu
2 łyżki koncentratu jabłkowego
2 surowe żółtka
1 łyżka maki sojowej
3 surowe białka
Na krem truskawkowy:
300 g truskawek
3 łyżki koncentratu jabłkowego
250 g twarogu. 10% tłuszczu
250 ml słodkiej śmietanki, 30% tłuszczu
8-10 miarek nestargelu (ponieważ u nas nie można go dostać, dodaję trochę
żelatyny)
Przygotowanie:
1. Twaróg na biszkopt ukręcić z koncentratem jabłkowym
i żółtkami na puszystą masę i dodać mąkę sojową
2. Następnie ubić białka na sztywną pianę, wyłożyć na ukręconą
masę twarogową i wszystko razem ostrożnie wymieszać.
3. Ciasto wyłożyć do dobrze natłuszczonej tortownicy o średnicy
26 cm i piec około 30 minut. w temperaturze 140-150oC.
4. Po wystudzeniu oddzielić ciasto od blachy, ale pozostawić
w tortownicy.
5. Truskawki na krem umyć, oczyścić, kilka ładnych owoców
odłożyć do dekoracji, pozostałe rozgnieść widelcem i osłodzić
koncentratem jabłkowym.
6. Wymieszać twaróg z truskawkami i ubitą na sztywno słodka śmietanka
7. Wmieszać nestargel. Krem truskawkowy rozsmarować na biszkopcie
i udekorować odłożonymi truskawkami.
8. Wstawić do lodówki na 2 godziny i podawać po podzieleniu na 12 porcji.
1 porcja zawiera 123 kcal/511kJ.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
Mira Z. (Wrocław)
|