Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zupa - jak to sie robi??

Grupy

Szukaj w grupach

 

zupa - jak to sie robi??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 29


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2007-09-21 07:10:59

Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kris" <k...@g...com> napisał w wiadomości
news:1190291577.607359.207610@o80g2000hse.googlegrou
ps.com...
> Witam,
>
> Jakosc zbiorowych punktow zywienia w okolicy mojegu biura siegnela dna
> wiec postanowilem pogodzic sie z zabrac sie za to sam:) Postanowilem
> zaczac od zup bo podobno sa proste do przygotowania. Niestety ja mam o
> tym baardzo mgliste pojecie i dlatego prosze o rady jak ugotowac zupe.
> Zamierzam zaczac od jakies warzywnej (warzywa mrozone). Wiem ze mozna
> gotowac uzywajac kostki rosolowej lub lepiej kupic kawalek miesa/
> kosci? Ale co to dokladnie mam byc i jak duzo? I w ogole wszelkie rady
> mile widziane typu dobra zupa w 5 krokach:)
> Post moze i smieszny ale naprawde nie mam doswiadczenia w gotowaniu. Z
> gory dzieku za pomoc.
>
> Pozdrawiam
> Kris


Jeszcze jeden "dziwny" dla wiekszosci przepis na zupe...
Ugotowac ziemniaki (wody nie solic !!!)
W wywarze z ziemniakow gotowac (jak klasyczny wywar) porcje rosolowe
(kurczak, zeberka, antrykot, szponder, rosolowe... inne - co kto lubi, im
wiecej rodzajow miesa tym lepszy wywar), po ok. 1,5 godziny gotowania dodac
wloszczyzne, gotowac jeszcze minimum 0,5 godziny (im dluzej gotowany wywar
tym bardziej esencjonalny, jednak mieso przy tak dlugim gotowaniu juz jest
be)
Z wywaru wyciagnac mieso, warzywa, wywar przecedzic (najlepiej przez plutno
wlozone do durszlaka), wlozyc wczesniej ugotowane ziemniaki( mozna polowe i
zmiksowac, nastepnie dodac reszte)
Dobry wywar wychoidzi tez jak sie doda wedzoine zeberka (lub kosci), ale to
juz do nie wszystkich rodzajow zup sie nadaje. Ostatnio gotowalem golonko i
wywar zachowalem - rowniez nadaje sie na dobra zupe...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2007-09-21 07:21:17

Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: "wolim" <w...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał

> Nie piszecie tylko nic o klarowaniu w czasie gotoweania wywaru ...

Ja nie odszumowuję. Szumowina znika po długim gotowaniu. Gdzieś kiedyś
słyszałem opinię, że nie powinno się odszumowywać. Dzisiaj już nie pamiętam
dlaczego... Bo nie wychodzi klarowne? Bo w szumowinie zbierają się witaminy?
:) W każdym razie szybko to podłapałem, bo z racji lenistwa, było mi na
rękę. Rosół wychodzi bardzo klarowny. Choć nieukrywam, że wiele osób jest
tym zdziwionych ;)

Co do mięsa z takiego wywaru, to nadaje się najlepiej do konsumpcji z
musztardą :) No chyba, że rosół był gotowany na porcji rosołowej... ale to w
zasadzie nie mięso... wtedy porcyjkę dostaje mój pies.
Ja czasami takie mięso z rosołu mielę i po dodaniu kapusty lub ryżu lub
wątróbki z cebulką robię krokiety, gołąbki lub pierogi odpowiednio, w
zależności od tego co było ostatnio ;).

zdry,
/\/\\/\/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2007-09-21 10:01:42

Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: Lia <i...@p...org> szukaj wiadomości tego autora

McDreamy or McSteamy? *kris*. Seriously?. Seriously.

> Witam,
>
> Jakosc zbiorowych punktow zywienia w okolicy mojegu biura siegnela dna
> wiec postanowilem pogodzic sie z zabrac sie za to sam:) Postanowilem
> zaczac od zup bo podobno sa proste do przygotowania. Niestety ja mam o
> tym baardzo mgliste pojecie i dlatego prosze o rady jak ugotowac zupe.
> Zamierzam zaczac od jakies warzywnej (warzywa mrozone). Wiem ze mozna
> gotowac uzywajac kostki rosolowej lub lepiej kupic kawalek miesa/
> kosci? Ale co to dokladnie mam byc i jak duzo? I w ogole wszelkie rady
> mile widziane typu dobra zupa w 5 krokach:)

Ogórkowa:
1. gotujesz wodę (niech będzie z kostką) i pokrojone w kostki ziemniaki
2. potem dodajesz startą na grubych oczkach marchewke
3. Jak warzywa zmiekna podsmazasz na patelni starte ogorki i dodajesz do
zupy.
4. Doprawiasz pieprzem, ziołami prowansalskimi.
5. Na koniec zaciągasz śmietaną.

Szczawiowa:
1. woda z kostką.
2. dodajesz gotowy słoik szczawiu
3. zaciągasz śmietaną.
4. Podajesz do tego ugotowane jajko i duszone ziemniaki (puree)

Żurek:
1. gotujesz wodę z ziemniakami w kostke
2. dodajesz zakwas w butelce/słoiku
3. Mozesz po zagotowaniu dodać tarty chrzan i/lub smietane oraz podsmazony
boczek

Fasolowa:
1. znowu woda z kostką plus ziemniaki i marchewka
2. potem dodajesz fasolę z puszki (razem z zalewą)
3. potem mozesz dodac tez podsmazony boczek lub jakąś wedzonkę
4. doprawiasz np majerankiem

Generalnie jak pojmiesz podstawy gotowania zup to sam zobaczysz, ze
ugotowanie wywaru nie jest takie trudne, ze dodanie żeberek wedzonych czy
skory wedzonego boczku polepsza smak zupy, że zupe mozna zrobic ze
wszystkiego i tak dalej :)
Bo to co powyzej, to takie podstawowe i najprostsze sbosoby dla naprawde
początkujących.


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2007-09-21 14:12:19

Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: "Szymuś" <pwid_@_poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dla leniwych mam prostszy przepis na zupę:
Zagotować ziemniaki pokrojone w kostk w rosole z kostki z majerankiem na
przykład. Pod koniec gotowania dolać maślanki (tyle ile rosołu). Szybko
zrumienić cebulkę (z kiełbaską drobno pokorojoną). Mozna dodać zielonej
pietrszuki. Mozna kombinować z upą rożne cuda ale to już nie dla lewniwych
:)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2007-09-21 14:40:07

Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: richo nazca <n...@n...nospam.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Szymuś napisał(a):
> ...rożne cuda ale to już nie dla lewniwych
> :)

Dla leniwych są fastfoody. Zupom należy się szacunek!
;)

--
richo

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2007-09-21 14:53:17

Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

a zupa w 5 krokach:)
>
>Ogórkowa:
>1. gotujesz wodę (niech będzie z kostką) i pokrojone w kostki ziemniaki
>

matku bosku, bez okularow przeczytalam "woda z kostki" - i sie
przerazilam, ze wszystko bedzie instant ;PP

pierz, chwilowo bez okularow
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2007-09-21 15:06:13

Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: Lia <i...@p...org> szukaj wiadomości tego autora

McDreamy or McSteamy? *Krysia Thompson*. Seriously?. Seriously.

> a zupa w 5 krokach:)
>>
>>Ogórkowa:
>>1. gotujesz wodę (niech będzie z kostką) i pokrojone w kostki ziemniaki
>>
>
> matku bosku, bez okularow przeczytalam "woda z kostki" - i sie
> przerazilam, ze wszystko bedzie instant ;PP

Kooochana. W razie nagłego braku wody w kranie nie ma to jak herbata z wody
odzyskanej z kostek lodu. Przecwiczone! ;)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2007-09-21 15:25:30

Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Lia" <i...@p...org> wrote in message
news:1dfkxwld75wiy.dlg@iska.frompoznan...
> McDreamy or McSteamy? *Krysia Thompson*. Seriously?. Seriously.
>
> > a zupa w 5 krokach:)
> >>
> >>Ogórkowa:
> >>1. gotujesz wodę (niech będzie z kostką) i pokrojone w kostki ziemniaki
> >>
> >
> > matku bosku, bez okularow przeczytalam "woda z kostki" - i sie
> > przerazilam, ze wszystko bedzie instant ;PP
>
> Kooochana. W razie nagłego braku wody w kranie nie ma to jak herbata z
wody
> odzyskanej z kostek lodu. Przecwiczone! ;)

Kup sobie filtr RO - będziesz miała czystą wodę i na dodatek 10 litrów
zapasu w zbiorniku ciśnieniowym, a jak zamówisz większy (przydatny przy
robieniu przetworów, piwa) to 50 litrów pod ciśnieniem - wtedy żadne przerwy
1 - 5 dniowe nie będą ci straszne. Ja mam jeszcze bojler na wężownicę i
prund - 200 litrów to i wc mnie nie straszy...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2007-09-21 17:57:02

Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 21 Sep 2007 17:06:13 +0200, Lia <i...@p...org> wrote:

>McDreamy or McSteamy? *Krysia Thompson*. Seriously?. Seriously.
>
>> a zupa w 5 krokach:)
>>>
>>>Ogórkowa:
>>>1. gotujesz wodę (niech będzie z kostką) i pokrojone w kostki ziemniaki
>>>
>>
>> matku bosku, bez okularow przeczytalam "woda z kostki" - i sie
>> przerazilam, ze wszystko bedzie instant ;PP
>
>Kooochana. W razie nagłego braku wody w kranie nie ma to jak herbata z wody
>odzyskanej z kostek lodu. Przecwiczone! ;)


o lodzie nie pomyslalam! ha!
a ja raz pilam herbate, ktora byla dla mnie za goraca i usluzny ,
dobry czlowiek dolal mi wody mineralnej. Gazowanej :P

pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Robienie twarogu prosto od krowy
kapusta kiszona w słoikach
Re: Chleb - pierwsze koty za płoty
pokrywki
eksperyment winny - "wino z kartonu"

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »