« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-20 10:17:16
Temat: Robienie twarogu prosto od krowyZnalazlem ostatnio w mojej okolicy Gospodarstwo ekologiczne i kupilem tam
wczoraj 3 litry mleka prosto od krowy.
Chce z niego zrobic natyralny twarog.
Postawilem to mleko w kamiennym garnku na zsiadle.
Z pewnoscia po dwoch dniach mi sie zsiadzie ala jak z tego profesjonalnie
zrobic twarog. Czy podgrzac to zsiadle mleko i do jakiej temperatury, czy
mieszac przed podgrzaniem czy po podgrzaniu, a moze wcale sie nie podgrzewa,
itd itp.
Czy ktos z Was ma doswiadczenie w tym kierunku.
Tylko nie kazcie mi zbierac z tego smietany bo taki twarog to ja kupuje w
sklepie i daje kotom (5 szt). a ten chce sam zjesc z zona.
--
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-20 10:38:43
Temat: Re: Robienie twarogu prosto od krowy
"Tomasz" <t...@w...pl> wrote in message
news:fcthbh$6pl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Znalazlem ostatnio w mojej okolicy Gospodarstwo ekologiczne i kupilem tam
> wczoraj 3 litry mleka prosto od krowy.
> Chce z niego zrobic natyralny twarog.
> Postawilem to mleko w kamiennym garnku na zsiadle.
> Z pewnoscia po dwoch dniach mi sie zsiadzie ala jak z tego profesjonalnie
> zrobic twarog. Czy podgrzac to zsiadle mleko i do jakiej temperatury, czy
> mieszac przed podgrzaniem czy po podgrzaniu, a moze wcale sie nie
podgrzewa,
> itd itp.
> Czy ktos z Was ma doswiadczenie w tym kierunku.
> Tylko nie kazcie mi zbierac z tego smietany bo taki twarog to ja kupuje w
> sklepie i daje kotom (5 szt). a ten chce sam zjesc z zona.
Śmietanę i tak się zbiera - bo zrobi się na niej zjełczały kożuch. Może być
z kwaśnego mleka. A kwaśne mleko ogrzewa się na niezbyt dużym ogniu, aby nie
przegrzać (bo nie będziesz jadł kazeiny). Później najlepiej do białego
lnianego woreczka - aby odcedzić serwatkę i najlepiej pod prasę, chyba, że
chcesz taki byle jaki twaróg, jaki sprzedają w sklepach - pół na pół z
serwatką. nie masz prasy - połóż na wypukłą miskę w zlewozmywaku, połóż na
to talerz, a na niego jakiś ciężar. Do rana odcieknie. Serwatki nie
wylewaj - możesz na niej zrobić smakowity barszcz biały podbijając częscią
śmietany i odrobiną mąki - przyprawy - siekany koperek i pietruszka, może
być majeranek.
Do sera dla siebie i żony daj resztę śmietany i wymieszaj, można kroić
cebulę, szczypiorek, albo parę zielonych listków mięty, albo z cukrem.
Jeżeli sprasujesz to możesz kłaść plasterki sera na chleb i polać dobrym
miodem - pychotka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-20 10:55:19
Temat: Re: Robienie twarogu prosto od krowy
Le jeudi 20 septembre 2007 ? 12:17:16, dans <fcthbh$6pl$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Znalazlem ostatnio w mojej okolicy Gospodarstwo ekologiczne i kupilem tam
> wczoraj 3 litry mleka prosto od krowy.
> Chce z niego zrobic natyralny twarog.
> Postawilem to mleko w kamiennym garnku na zsiadle.
> Z pewnoscia po dwoch dniach mi sie zsiadzie ala jak z tego profesjonalnie
> zrobic twarog. Czy podgrzac to zsiadle mleko i do jakiej temperatury, czy
> mieszac przed podgrzaniem czy po podgrzaniu, a moze wcale sie nie podgrzewa,
> itd itp.
> Czy ktos z Was ma doswiadczenie w tym kierunku.
> Tylko nie kazcie mi zbierac z tego smietany bo taki twarog to ja kupuje w
> sklepie i daje kotom (5 szt). a ten chce sam zjesc z zona.
Prosze - tutaj wytlumaczylam :
http://groups.google.com/group/pl.rec.kuchnia/msg/07
06ee2f5da8daca
A tu uzupelnilam informacje :
http://groups.google.com/group/pl.rec.kuchnia/msg/a5
4824e657e28de2
Jezeli chcesz lagodny twarog, to podgrzewasz mleko jak tylko sie
zsiadzie. Jezeli chcesz twarog kwasniejszy (ja taki lubie), to
poczekaj troche z podgrzewaniem, zsiadle mleko robi sie coraz
kwasniejsze, wiec twarog tez.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-20 15:01:35
Temat: Re: Robienie twarogu prosto od krowy
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal
>
> Prosze - tutaj wytlumaczylam :
> http://groups.google.com/group/pl.rec.kuchnia/msg/07
06ee2f5da8daca
>
> A tu uzupelnilam informacje :
> http://groups.google.com/group/pl.rec.kuchnia/msg/a5
4824e657e28de2
>
>
> Jezeli chcesz lagodny twarog, to podgrzewasz mleko jak tylko sie
> zsiadzie. Jezeli chcesz twarog kwasniejszy (ja taki lubie), to
> poczekaj troche z podgrzewaniem, zsiadle mleko robi sie coraz
> kwasniejsze, wiec twarog tez.
>
Dzieki za informacje.
Nie rozumiem jedynie twojego zdania:
7. Ochladzam, ale nie w lodowce (bo ser wyszedlby za tlusty)
Przeciez tluszczu nie przybedzie ani nie ubedzie od sposobu chlodzenia.
--
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-20 15:24:47
Temat: Re: Robienie twarogu prosto od krowy
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał
>
> Śmietanę i tak się zbiera - bo zrobi się na niej zjełczały kożuch. Może
> być
> z kwaśnego mleka.
Mnie interesuje naturalny bialy ser z nieodciaganego mleka aby go mozna
potem kroic w plastry i jesc do kanapek itp. Mie chce zadnego twarozku
mieszanego ze smietana. Przeciez twarog pelnotlusty tez chyba nie robi sie
mieszajac ser ze smietana? Czy ktos robil cos takiego?
--
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-20 15:29:31
Temat: Re: Robienie twarogu prosto od krowy
"Tomasz" <t...@w...pl> wrote in message
news:fcu3k7$hvu$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał
> >
> > Śmietanę i tak się zbiera - bo zrobi się na niej zjełczały kożuch. Może
> > być
> > z kwaśnego mleka.
>
> Mnie interesuje naturalny bialy ser z nieodciaganego mleka aby go mozna
> potem kroic w plastry i jesc do kanapek itp. Mie chce zadnego twarozku
> mieszanego ze smietana. Przeciez twarog pelnotlusty tez chyba nie robi sie
> mieszajac ser ze smietana? Czy ktos robil cos takiego?
>
> --
> Tomasz
Nie rozróżniasz mleko nieodciągane od mleka, z którego zebrano śmietanę?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-20 15:32:28
Temat: Re: Robienie twarogu prosto od krowy
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał
>
> Nie rozróżniasz mleko nieodciągane od mleka, z którego zebrano śmietanę?
>
Niestety tylko metody sa inne ale rezultat jest taki sam, mleko chude.
--
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-20 15:36:30
Temat: Re: Robienie twarogu prosto od krowy
"Tomasz" <t...@w...pl> wrote in message
news:fcu3qf$os9$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał
> >
> > Nie rozróżniasz mleko nieodciągane od mleka, z którego zebrano śmietanę?
> >
> Niestety tylko metody sa inne ale rezultat jest taki sam, mleko chude.
>
> --
> Tomasz
Jednak nie rozumiesz - mleko samo się rozwarstwia - śmietana ogrzewana na
ser wcale nie jest smaczna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-20 16:21:32
Temat: Re: Robienie twarogu prosto od krowy
Le jeudi 20 septembre 2007 ? 17:01:35, dans <fcu20i$he8$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Dzieki za informacje.
> Nie rozumiem jedynie twojego zdania:
> 7. Ochladzam, ale nie w lodowce (bo ser wyszedlby za tlusty)
> Przeciez tluszczu nie przybedzie ani nie ubedzie od sposobu chlodzenia.
Chodzi o to ze nie odciskam scietego kwasnego mleka bardzo zimnego.
Kiedy serwatka ma temperature pokojowa, troche tluszczu z mleka jest
jeszcze wymieszane z serwatka, a kiedy jest bardzo zimna, to to jest
wlasciwie czysta woda.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-09-20 18:24:09
Temat: Re: Robienie twarogu prosto od krowy
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał
>
> Jednak nie rozumiesz - mleko samo się rozwarstwia - śmietana ogrzewana na
> ser wcale nie jest smaczna.
Dlatego pytam jak sie robi tluste sery.
--
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |