« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-09-20 15:25:19
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??MONI|<A <moni| napisał(a):
> Jasne nie jest to siódmy cud świata, tylko czy udało Ci się klasyczną
> pomidorową ugotować w 15 min, mając do dyspozycji tylko 1 garnek? Jeśli tak
> to chętnie skorzystam z przepisu
Poniżej mnuty - Gorący kubek ;)
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-09-20 16:27:48
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??MONI|<A <moni| pisze:
> Jasne nie jest to siódmy cud świata, tylko czy udało Ci się klasyczną
> pomidorową ugotować w 15 min, mając do dyspozycji tylko 1 garnek? Jeśli tak
> to chętnie skorzystam z przepisu
>
W czym problem? Dodajesz koncentrat pomidorowy do rosolu.
A ze ryz w zupie jest be to tez sie zgadzam, juz lepiej dodac makaron.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-09-20 17:26:37
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
"Theli" <p...@w...pl> wrote in message
news:fcu70f$1m5e$1@opal.icpnet.pl...
> MONI|<A <moni| pisze:
>
> > Jasne nie jest to siódmy cud świata, tylko czy udało Ci się klasyczną
> > pomidorową ugotować w 15 min, mając do dyspozycji tylko 1 garnek? Jeśli
tak
> > to chętnie skorzystam z przepisu
> >
>
> W czym problem? Dodajesz koncentrat pomidorowy do rosolu.
>
> A ze ryz w zupie jest be to tez sie zgadzam, juz lepiej dodac makaron.
>
> th
Lubię i ryż i makaron w pomidorówce, a ryż jeszcze np. w rosole czy
ogórkowej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-09-20 18:10:03
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał
> Lubię i ryż i makaron w pomidorówce, a ryż jeszcze np. w rosole czy
> ogórkowej.
W ogórkowej najlepsza jest kasza jęczmienna.
zdry,
/\/\\/\/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-09-20 18:15:04
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??Użytkownik "wolim" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
news:fctqc8$igb$1@news.interia.pl...
>
> Użytkownik "kris" <k...@g...com> napisał
>
>> dobra zupa w 5 krokach:)
>
> Dla leniwych:
> 1. Zagotować wodę (ok. 2,5 - 3 l.) z mrożonką warzywną i 4 kostkami
> rosołowymi.
> 2. Gotować wszystko do zmięknięcia warzyw na wolnym ogniu (ok. 40 min.)
Winszuję gotować mrożonkę warzywną 40 (sic!) minut.
Ciapa. Straszna. Błe!
> Dla mniej leniwych: [ciach]
> 2. Gotować wszystko (bez wrzenia!) na wolnym ogniu długo - ja gotuję ok. 2
> godzin.
Chyba dla cierpliwych :-)
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-09-20 18:19:02
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał
> Winszuję gotować mrożonkę warzywną 40 (sic!) minut.
> Ciapa. Straszna. Błe!
Zależy co kto lubi. Ja nie lubie warzyw al dente ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-09-20 18:31:50
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??** kris <k...@g...com> wrote:
> Jakosc zbiorowych punktow zywienia w okolicy mojegu biura siegnela dna wiec
> postanowilem pogodzic sie z zabrac sie za to sam:) Postanowilem zaczac od zup
> bo podobno sa proste do przygotowania.
Prostsze do przygotowania i jakoś tak bardziej pasujące na mały posiłek w pracy
są kanapki. :)
U mnie też krucho z wyżywieniem w fabryce, więc szaleje z kanapurami. ;)
Nie chodzi mi tu o biały chleb i kawałek żółtego sera ale o bardziej
skomplikowane kompozycje. ;)
Wszystko kupisz na szybko w dobrym markecie:
- dobra duża bułka (np. pół bagietki czy coś innego co Ci pasuje)
- liść sałaty
- trochę ostrej pasty chilli
- pieczony kurczak
- jajko na twardo
- masło czy serek do posmarowania
Smaruję serkiem, z drugiej strony pastą chilli, w środek liść sałaty, kawałki
pociętej piersi kurczaka, na wierzch jako w połówkach, owijam folią i do
lodówy. Nast. dnia to mnie ratuje w pracy. ;) Składniki oczywiście możesz
wymieniać, np. tuńczyk czy inna wędzona ryba, oliwki, rzeczony ser żółty (byle
smaczny), ser biały etc.
No po prostu kanapki ale takie od serca. :P
Jedyne czego unikam to wilgotnych rzeczy bo nast. dnia się robi ciapa. Jak
chcesz sobie do tego sos to sobie kup zestaw i trzymaj w pracy w lodówce.
> Niestety ja mam o tym baardzo mgliste pojecie i dlatego prosze o rady jak
> ugotowac zupe. Zamierzam zaczac od jakies warzywnej (warzywa mrozone).
Mrożone. Błę. Akurat jest taki okres, że wszystko masz świeże stosunkowo tanio.
> Wiem ze mozna gotowac uzywajac kostki rosolowej lub lepiej kupic kawalek
> miesa/ kosci?
Oczywiście, że lepiej na prawdziwym wywarze.
> Ale co to dokladnie mam byc i jak duzo? I w ogole wszelkie rady mile widziane
> typu dobra zupa w 5 krokach:)
http://www.videojug.com/tag/soup-recipes/search?keyw
ords=soup&Content=all
:P
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-09-21 06:59:27
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:fcudah$abm$1@achot.icm.edu.pl...
> Użytkownik "wolim" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:fctqc8$igb$1@news.interia.pl...
>>
>> Użytkownik "kris" <k...@g...com> napisał
>>
>>> dobra zupa w 5 krokach:)
>>
>> Dla leniwych:
>> 1. Zagotować wodę (ok. 2,5 - 3 l.) z mrożonką warzywną i 4 kostkami
>> rosołowymi.
>> 2. Gotować wszystko do zmięknięcia warzyw na wolnym ogniu (ok. 40 min.)
>
> Winszuję gotować mrożonkę warzywną 40 (sic!) minut.
> Ciapa. Straszna. Błe!
Niekoniecznie... zalezy od skladu mieszanki warzywnej
>> Dla mniej leniwych: [ciach]
>> 2. Gotować wszystko (bez wrzenia!) na wolnym ogniu długo - ja gotuję ok.
>> 2 godzin.
>
> Chyba dla cierpliwych :-)
>
za to jakie smaczne pozniej :-)
Fakt, mieso raczej sie juz do niczego nie nadaje, za to wywar pierwsza klasa
Mozna do sloikow wlac i mrozic - bedzie super baza do innych zup na
przyszlosc.
Nie piszecie tylko nic o klarowaniu w czasie gotoweania wywaru ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-09-21 07:00:43
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fcvq51$8q6$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:fcudah$abm$1@achot.icm.edu.pl...
>> Użytkownik "wolim" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:fctqc8$igb$1@news.interia.pl...
>>>
>>> Użytkownik "kris" <k...@g...com> napisał
>>>
>>>> dobra zupa w 5 krokach:)
>>>
>>> Dla leniwych:
>>> 1. Zagotować wodę (ok. 2,5 - 3 l.) z mrożonką warzywną i 4 kostkami
>>> rosołowymi.
>>> 2. Gotować wszystko do zmięknięcia warzyw na wolnym ogniu (ok. 40 min.)
>>
>> Winszuję gotować mrożonkę warzywną 40 (sic!) minut.
>> Ciapa. Straszna. Błe!
>
> Niekoniecznie... zalezy od skladu mieszanki warzywnej
>
>>> Dla mniej leniwych: [ciach]
>>> 2. Gotować wszystko (bez wrzenia!) na wolnym ogniu długo - ja gotuję ok.
>>> 2 godzin.
>>
>> Chyba dla cierpliwych :-)
>>
>
> za to jakie smaczne pozniej :-)
> Fakt, mieso raczej sie juz do niczego nie nadaje, za to wywar pierwsza
> klasa
> Mozna do sloikow wlac i mrozic - bedzie super baza do innych zup na
> przyszlosc.
> Nie piszecie tylko nic o klarowaniu w czasie gotowania wywaru ... ..
sory oczywiscie chodzilo o odszumowanie a nie o klarowanie :-)
choc wywary (po gotowaniu) tez sie klaruje :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-09-21 07:03:17
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fcuc90$fmt$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Theli" <p...@w...pl> wrote in message
> news:fcu70f$1m5e$1@opal.icpnet.pl...
>> MONI|<A <moni| pisze:
>>
>> > Jasne nie jest to siódmy cud świata, tylko czy udało Ci się klasyczną
>> > pomidorową ugotować w 15 min, mając do dyspozycji tylko 1 garnek? Jeśli
> tak
>> > to chętnie skorzystam z przepisu
>> >
>>
>> W czym problem? Dodajesz koncentrat pomidorowy do rosolu.
>>
>> A ze ryz w zupie jest be to tez sie zgadzam, juz lepiej dodac makaron.
>>
>> th
>
> Lubię i ryż i makaron w pomidorówce, a ryż jeszcze np. w rosole czy
> ogórkowej.
>
ryz w rosole???
szkoda rosolu :-)
Oczywiscie w pomidorowej jaknajbardziej, w ogorkowej rowniez... jeszcze w
szczawiowej, szpinakowej, niektorzy dodaja do brokulowej choc dla mnie to
juz przesada
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |