Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zupa - jak to sie robi??
Date: Thu, 20 Sep 2007 20:31:50 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 55
Message-ID: <m...@k...net>
References: <1...@o...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: dke68.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1190313239 9630 83.24.8.68 (20 Sep 2007 18:33:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 20 Sep 2007 18:33:59 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302060
Ukryj nagłówki
** kris <k...@g...com> wrote:
> Jakosc zbiorowych punktow zywienia w okolicy mojegu biura siegnela dna wiec
> postanowilem pogodzic sie z zabrac sie za to sam:) Postanowilem zaczac od zup
> bo podobno sa proste do przygotowania.
Prostsze do przygotowania i jakoś tak bardziej pasujące na mały posiłek w pracy
są kanapki. :)
U mnie też krucho z wyżywieniem w fabryce, więc szaleje z kanapurami. ;)
Nie chodzi mi tu o biały chleb i kawałek żółtego sera ale o bardziej
skomplikowane kompozycje. ;)
Wszystko kupisz na szybko w dobrym markecie:
- dobra duża bułka (np. pół bagietki czy coś innego co Ci pasuje)
- liść sałaty
- trochę ostrej pasty chilli
- pieczony kurczak
- jajko na twardo
- masło czy serek do posmarowania
Smaruję serkiem, z drugiej strony pastą chilli, w środek liść sałaty, kawałki
pociętej piersi kurczaka, na wierzch jako w połówkach, owijam folią i do
lodówy. Nast. dnia to mnie ratuje w pracy. ;) Składniki oczywiście możesz
wymieniać, np. tuńczyk czy inna wędzona ryba, oliwki, rzeczony ser żółty (byle
smaczny), ser biały etc.
No po prostu kanapki ale takie od serca. :P
Jedyne czego unikam to wilgotnych rzeczy bo nast. dnia się robi ciapa. Jak
chcesz sobie do tego sos to sobie kup zestaw i trzymaj w pracy w lodówce.
> Niestety ja mam o tym baardzo mgliste pojecie i dlatego prosze o rady jak
> ugotowac zupe. Zamierzam zaczac od jakies warzywnej (warzywa mrozone).
Mrożone. Błę. Akurat jest taki okres, że wszystko masz świeże stosunkowo tanio.
> Wiem ze mozna gotowac uzywajac kostki rosolowej lub lepiej kupic kawalek
> miesa/ kosci?
Oczywiście, że lepiej na prawdziwym wywarze.
> Ale co to dokladnie mam byc i jak duzo? I w ogole wszelkie rady mile widziane
> typu dobra zupa w 5 krokach:)
http://www.videojug.com/tag/soup-recipes/search?keyw
ords=soup&Content=all
:P
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|