Data: 2007-09-21 10:01:42
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: Lia <i...@p...org>
Pokaż wszystkie nagłówki
McDreamy or McSteamy? *kris*. Seriously?. Seriously.
> Witam,
>
> Jakosc zbiorowych punktow zywienia w okolicy mojegu biura siegnela dna
> wiec postanowilem pogodzic sie z zabrac sie za to sam:) Postanowilem
> zaczac od zup bo podobno sa proste do przygotowania. Niestety ja mam o
> tym baardzo mgliste pojecie i dlatego prosze o rady jak ugotowac zupe.
> Zamierzam zaczac od jakies warzywnej (warzywa mrozone). Wiem ze mozna
> gotowac uzywajac kostki rosolowej lub lepiej kupic kawalek miesa/
> kosci? Ale co to dokladnie mam byc i jak duzo? I w ogole wszelkie rady
> mile widziane typu dobra zupa w 5 krokach:)
Ogórkowa:
1. gotujesz wodę (niech będzie z kostką) i pokrojone w kostki ziemniaki
2. potem dodajesz startą na grubych oczkach marchewke
3. Jak warzywa zmiekna podsmazasz na patelni starte ogorki i dodajesz do
zupy.
4. Doprawiasz pieprzem, ziołami prowansalskimi.
5. Na koniec zaciągasz śmietaną.
Szczawiowa:
1. woda z kostką.
2. dodajesz gotowy słoik szczawiu
3. zaciągasz śmietaną.
4. Podajesz do tego ugotowane jajko i duszone ziemniaki (puree)
Żurek:
1. gotujesz wodę z ziemniakami w kostke
2. dodajesz zakwas w butelce/słoiku
3. Mozesz po zagotowaniu dodać tarty chrzan i/lub smietane oraz podsmazony
boczek
Fasolowa:
1. znowu woda z kostką plus ziemniaki i marchewka
2. potem dodajesz fasolę z puszki (razem z zalewą)
3. potem mozesz dodac tez podsmazony boczek lub jakąś wedzonkę
4. doprawiasz np majerankiem
Generalnie jak pojmiesz podstawy gotowania zup to sam zobaczysz, ze
ugotowanie wywaru nie jest takie trudne, ze dodanie żeberek wedzonych czy
skory wedzonego boczku polepsza smak zupy, że zupe mozna zrobic ze
wszystkiego i tak dalej :)
Bo to co powyzej, to takie podstawowe i najprostsze sbosoby dla naprawde
początkujących.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
It's life's illusions I recall. I really don't know life at all.
|