Data: 2007-09-20 18:31:50
Temat: Re: zupa - jak to sie robi??
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** kris <k...@g...com> wrote:
> Jakosc zbiorowych punktow zywienia w okolicy mojegu biura siegnela dna wiec
> postanowilem pogodzic sie z zabrac sie za to sam:) Postanowilem zaczac od zup
> bo podobno sa proste do przygotowania.
Prostsze do przygotowania i jakoś tak bardziej pasujące na mały posiłek w pracy
są kanapki. :)
U mnie też krucho z wyżywieniem w fabryce, więc szaleje z kanapurami. ;)
Nie chodzi mi tu o biały chleb i kawałek żółtego sera ale o bardziej
skomplikowane kompozycje. ;)
Wszystko kupisz na szybko w dobrym markecie:
- dobra duża bułka (np. pół bagietki czy coś innego co Ci pasuje)
- liść sałaty
- trochę ostrej pasty chilli
- pieczony kurczak
- jajko na twardo
- masło czy serek do posmarowania
Smaruję serkiem, z drugiej strony pastą chilli, w środek liść sałaty, kawałki
pociętej piersi kurczaka, na wierzch jako w połówkach, owijam folią i do
lodówy. Nast. dnia to mnie ratuje w pracy. ;) Składniki oczywiście możesz
wymieniać, np. tuńczyk czy inna wędzona ryba, oliwki, rzeczony ser żółty (byle
smaczny), ser biały etc.
No po prostu kanapki ale takie od serca. :P
Jedyne czego unikam to wilgotnych rzeczy bo nast. dnia się robi ciapa. Jak
chcesz sobie do tego sos to sobie kup zestaw i trzymaj w pracy w lodówce.
> Niestety ja mam o tym baardzo mgliste pojecie i dlatego prosze o rady jak
> ugotowac zupe. Zamierzam zaczac od jakies warzywnej (warzywa mrozone).
Mrożone. Błę. Akurat jest taki okres, że wszystko masz świeże stosunkowo tanio.
> Wiem ze mozna gotowac uzywajac kostki rosolowej lub lepiej kupic kawalek
> miesa/ kosci?
Oczywiście, że lepiej na prawdziwym wywarze.
> Ale co to dokladnie mam byc i jak duzo? I w ogole wszelkie rady mile widziane
> typu dobra zupa w 5 krokach:)
http://www.videojug.com/tag/soup-recipes/search?keyw
ords=soup&Content=all
:P
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
|