Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.gazeta.pl!ne
ws.astercity.net!news.aster.pl!not-for-mail
From: <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zupa pomidorowa
Date: Mon, 15 Mar 2004 20:55:28 +0100
Organization: Aster City Cable
Lines: 31
Message-ID: <c351ne$gfq$1@mamut.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.64.6.50
X-Trace: mamut.aster.pl 1079380526 16890 10.64.6.50 (15 Mar 2004 19:55:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Mar 2004 19:55:26 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195182
Ukryj nagłówki
Hej
Wlasnie wrocilem z Berlina i podziele sie z Wami przepisem na zupe
pomidorwa. Przepis podany przez tamtejszego mistrza patelni Herrn Biloecka.
Jadlem u znajomych i byla super:
Skladniki:
1 cebula
listki bazylii
2 lyzki oleju
1 lyzka cukier
1 zabek czosnku
1 kg pomidorow z puszki
100 ml biale wino
sok z 2 pomaranczy
1 lyzka przecieru
2 lyzki ketchup
sol, pieprz cytrynowy
----------------------------------------------------
------------------------
---------
Cebule pokroic na drobne kawalki Bazylie umyc i czesc porwac, reszte
zostawic do dekoracji. Olej podgrzac poddusic cebule, dodac cukier i
zostawic do lekkiej karmelizacji, wcisnac czosnek, wrzucic pomidory. Wlac
wino i sok pomaranczowy, dodac przecier, ketchup i bazylie, zamieszac i
zostawic do gotowania. Pogotowac troche doprawic sola i pieprzem cytrynowym.
Zupe wlac na talerz i dekorowac listkiem bazylii i kleksem slodkiej
smietany.
Pozdrawiam
Piotr
|