Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Basia" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zupa soczewicowo-grzybowa
Date: Sat, 13 Dec 2003 09:48:03 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 26
Message-ID: <brejns$1tu$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa92.miedzyzdroje.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1071305277 1982 217.98.187.92 (13 Dec 2003 08:47:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 13 Dec 2003 08:47:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:183051
Ukryj nagłówki
Przegladajac kuchenne zapasy trafilam na spora ilosc zielonej soczewicy i
postanowialm wykorzystac ja na zupe. Do tej pory robilam zupe
cebulowo-soczewicowa a teraz zachcialo mi sie eksperymentu - zupy z
grzybami.
Eksperyment okazal sie bardzo udany, zupka smakowala calej rodzince.
Robilam to mniej wiecej tak:
Garsc suszonych grzybow zalalam mala iloscia wody i ugotowalam w osobnym
garnku.
W drugim, wiekszym garnku gotowaly sie razem warzywa(marchew, por, seler,
pietruszka) i soczewica.
Gdy soczewica byla juz dosc miekka wyjelam warzywa, do garnka dodalam
pokrojone ugotowane grzyby wraz z wywarem i 2 kostki bulionu grzybowego.
Wszystko to gotowalo sie dalej a ja w tym czasie obralam kilka ziemniakow i
pokrojone w kostke dodalam do garnka. Do zupy wrocila tez marchew z wywaru,
tyle ze pokrojona w kostke.
Calosc gotowala sie do miekkosci ziemniakow.
Oczywiscie w miedzyczasie zupe doprawilam sola, do garnka trafil tez listek
laurowy.
Zupa podana ze smietana i posiekana natka pietruszki byla bardzo smaczna,
polecam.
pozdrawiam serdecznie
Basia
|