Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata N." <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zupa - wymyśliłam, polecam!
Date: Sat, 12 Jul 2003 14:05:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <beotkk$mhp$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qa119.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1058011605 23097 217.99.10.119 (12 Jul 2003 12:06:45
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 12 Jul 2003 12:06:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:164170
Ukryj nagłówki
Witam. Chciałbym zaproponować Wam taką zupkę. Ma same zalety. Jest pyszna,
robi się ją bardzo szybko i łatwo, jest "dietetyczna".
Trochę ściągnęłam z Makłowicza, ale on robił zupę rybną po węgiersku, a moja
jest wegetariańska (kolejna zaleta ;-) ) Spodobało mi się, że robi wywar
warzywny bez użycia włoszczyzny i postanowiłam zaadaptować ten pomysł na
swoje potrzeby.
Składniki:
1 spora papryka czerwona słodka
1 duży pomidor
1 dla odmiany nieduża cukinia
1 spora garść fasolki szparagowej
(niekoniecznie, ale będzie kolorowo) 1-2 młode marchewki
2 cebule
trochę oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól
pieprz
papryka słodka i ostra (mielone) do przyprawienia
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Wszystkie warzywa (poza 1 cebulą)
pokroić - paprykę w paseczki, pomidor, cukinię w kostkę, marchewkę w
talarki, fasolkę... itd. Zalać wodą (gęsta lepiej smakuje, więc nie
przesadzić z ilością wody), dodać sól i dobre pół godziny albo dłużej
gotować zupę. Pod koniec gotowania dodać resztę przypraw. Na samym końcu
zetrzeć do zupy czosnek. Pozostałą jedną cebulkę pokroić, podsmażyc na
oliwie i wrzucić do zupki w charakterze "skwarek".
Aż mi się komplement od Tescia obleciał za tę zupkę :-)))
Polecam gorąco, Agata
|