Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!not-for-ma
il
From: KYLEK <k...@p...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: zupa z serka na topionym serku
Date: Wed, 02 Feb 2000 11:17:24 +0100
Lines: 26
Message-ID: <3...@p...man.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: pc10.wbc.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.5 [pl] (Win95; I)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:22172
Ukryj nagłówki
Bardzo smaczna zupa na serku topionym - polecam
Przepis:
1 serek topiony /smietankowy - z polskiej spoldzielni
mleczarskiej, jak z dawnych czasow/ bez dodatkow smakowych
1 kostka rosolowa lub 1/2 szklanki rosolu
1 por
1 marchewka
1 ziemniak
1 lyzka wegety
0,5 lyzeczki majeranku
sol i pieprz do smaku
do garna wlac ok 1-1,2 litra wody, wsypac pogrojonego w
kostke ziemniaka, marczewke /ztarta na grubej tartce/,
posieganego w paski pora, koste rosolowa lub rosol - gotowac
serek zalać niewielka iloscia cieplej wody /ugniatajac i
mieszajac/ - rozpuscic az powstanie jednolita smietanka
gdy warzywa beda prawie miekkie to dolac /wczesniej
rozcienczyc tym wywarem - aby sie nie zwazylo/ rozprowadzony
serek w postaci smietanki, dodac przyprawy i doprowadzic do
zagotowania.
podawac z grubym makaronem i natka pietruszki - smacznego
|