Data: 2001-07-03 16:22:50
Temat: Akcent latynoski
Od: <a...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Danie latynoskie, ale barany nie napisały z jakiego kraju... podobno pyszne.
asiek23 (o wiecznie pustym brzuszku)
1/2 kg wołowiny pokrojonej na cienkie paseczki
2 łyżki oleju roślinnego
1 posiekana cebula
1/4 kg pokrojonych na plasterki grzybów
1 i 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
1 posiekany ząbek czosnku
1/2 łyżki soli
1/8 łyżki pieprzu
100 g rozdrobnionego sera feta
1/4 szklanki pokrojonych czarnych oliwek
2 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu
2 łyżki parmezanu
Nagrzać piekarnik do 400 st. F, ale najpierw przeliczyć na Celsjusze, bo ja -
prosta kobieta - nie potrafię :))) W dużym rondlu podgrzać połowę oleju, na
którym usmażyć wołowinę. Potem mięsko odłożyć.
W tym samym rondlu zeszklić cebulę (na pozostałym oleju). Dodać grzyby, smażyć
przez ok. 5 minut. Dodać pomidory i czosnek, gotować bez przykrycia 10 min.
Doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze 5 min.
Dno naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia wyłożyć częścią ryżu. Na to
ułożyć kolejno wołowinę, fetę, oliwki i połowę sosu. Na to znowu resztę ryżu i
sosu. Posypać parmezanem. Zapiekać około 20 min. aż zrobi się "brązowe i z
bąbelkami". Podawać gorące.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|